Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, întrevedere la Tiraspol: ce spun părțile după discuție 
Full Article 3 minutes read

Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, întrevedere la Tiraspol: ce spun părțile după discuție 

La sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. Întâlnirea a avut loc ieri, iar la aceasta au fost prezenți și exponenți ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Ce spun cei de la Chișinău

Reprezentanții Chișinăului spune că a fost abordată, din nou, problema fermierilor din raionul Dubăsari pentru ca cei din urmă să aibă acces neîngrădit la terenuri, inclusiv în perioada desfășurării lucrărilor sezoniere și a prelucrării loturilor de pământ.

Temei liberei circulații i-a fost acordată o atenție distinctă – precizează cei de la Chișinău: „S-a discutat despre necesitatea eliminării barierelor existente și a asigurării deplasării nestingherite a tuturor categoriilor de persoane”.

La fel, a fost reiterat subiectul școlilor cu predare în limba română și incapacitatea asigurării desfășurării procesului educațional conform exigențelor în vigoare – „fiind exemplificat cazul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or.Tiraspol care nu dispune de sală pentru activități sportive, sală de festivități și de o cantină proprie”, comunică cei de la Chișinău.

S-au discutat și măsurile de suport acordate pe ambele maluri ale Nistrului în vederea acomodării temporare în centrele de plasament și în locațiile private a refugiaților din Ucraina. Potrivit autorităților de la Chișinău, Tiraspolul și-a exprimat în acest sens interesul de a beneficia de forme de asistență umanitară oferite Republicii Moldova de către donatorii internaționali.

„Negociatorii principali au agreat ca în perioada apropiată să fie relansată activitatea mai multor grupuri de lucru sectoriale (pe probleme economice, transport auto, ocrotirea sănătății, pe probleme bancare etc.) în vederea discutării la nivel de specialiști a problemelor de actualitate, Chișinăul lansând propunerea instituirii unor noi formate de dialog tehnic, cum ar fi crearea grupurilor de lucru în domeniul turismului și patrimoniului cultural”, relatează reprezentanții politici în procesul de negocieri de la Chișinău.

Ce spun cei de la Tiraspol

Reprezentanții de la Tiraspol, la rândul lor, declară că dialogul a fost cu privire la „problemele în relațiile dintre părți care necesită soluționare promptă”. Ei spun că s-a discutat în primul rând despre reținerea mărfurilor din regiune și activitatea unor întreprinderi locale. La fel, sursa declară că s-a vorbit și despre pachetul „Berlin plus”.

În special, potrivit Tiraspolului, a fost atinsă tema importului pe teritoriul Moldovei a medicamentelor necesare pentru cei din regiune.

Aparte, potrivit celor de la Tiraspol, s-a discutat despre activitatea Uzinei metalurgice: „A fost subliniată necesitatea ridicării cât mai curând posibil a interdicțiilor nejustificate privind importul de materii prime (fier vechi) pentru nevoile întreprinderii, remarcând deschiderea deplină pentru cooperare în domeniul ecologiei și protecției mediului”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: