Oligarhii moldoveni ar putea rămâne fără bunurile aflate sub sancțiuni. UE lucrează la o directivă care să permită confiscarea averilor
Full Article 2 minutes read

Oligarhii moldoveni ar putea rămâne fără bunurile aflate sub sancțiuni. UE lucrează la o directivă care să permită confiscarea averilor

Oligarhilor, împotriva cărora UE a impus sancțiuni din cauza încercărilor lor de destabilizare a Republicii Moldova, le-ar putea fi confiscate bunurile. Europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Agora, că UE lucrează în prezent la o procedură care să permită confiscarea averilor celor aflați pe lista de sancțiuni a blocului comunitar.

Potrivit lui Vlad Gheorghe, Uniunea Europeană lucrează de câteva luni la o directivă care ar permite confiscarea bunurilor persoanelor aflate pe lista de sancțiuni.

În același timp, oficialul a remarcat că există o problemă în ceea ce ține de aplicarea sancțiunilor pe teritoriul Uniunii Europene, or unele state membre, precum Ungaria și Austria, au afirmat public că vor permite persoanelor sancționate din Rusia să intre pe teritoriul lor, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin. Totuși, potrivit eurodeputatului, o asemenea opoziție, întâmpinată în cazul Rusiei, nu a fost valabilă și pentru Republica Moldova, or deciziile luate în privința oligarhilor moldoveni cu legături la Moscova au fost adoptate fără obstacole.

„Este îmbucurător că în cazul Republicii Moldova decizia a fost luată relativ rapid și fără opoziție”, a spus Vlad Gheorghe.

De asemenea, eurodeputatul a menționat că lista de sancțiuni ar putea fi extinsă.

Amintim că, pe 30 mai,  Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România, care vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: