Oliver Várhelyi, în Parlamentul European: Orice va îmbunătăți securitatea Moldovei va îmbunătăți și propria noastră securitate
Full Article 4 minutes read

Oliver Várhelyi, în Parlamentul European: Orice va îmbunătăți securitatea Moldovei va îmbunătăți și propria noastră securitate

Comisarul pentru vecinătate și extindere Oliver Várhelyi, în cadul unui discurs din Parlamentul European, a spus că în ultimele luni s-au intensificat încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin acțiuni hibride. El a subliniat că „Moldova rămâne în fruntea agendei politice a Uniunii Europene” și a declarat „sprijinul neclintit al UE pentru securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea țării”. Totodată, oficialul a spus că sunt luate în considerare noi sancțiuni, vizând persoane care încearcă să destabilizeze Moldova. 

Oliver Várhelyi a declarat că „de la începutul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, Moldova se confruntă cu consecințele agresiunii brutale a Rusiei”.

„Potrivit autorităților moldovenești, probabilitatea unei agresiuni militare directe împotriva Moldovei este în prezent scăzută. Mai mult, autoritățile de facto din regiunea transnistreană doresc evitarea implicării în războiul de agresiune al Rusiei, dar vigilența este necesară din cauza prezenței trupelor și munițiilor ruse în regiunea transnistreană”, a comunicat oficialul.

În ultimele luni, a mai spus el, s-au intensificat încercările Rusiei de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat cu privire la planurile de a se încerca o schimbare a puterii prin mijloace violente. Minciunile Rusiei cu privire la faptul că Ucraina ar fi concentrat trupe pentru a ataca regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, au fost imediat negate de Chișinău”, a menționat Várhelyi în plenul Parlamentului European.

El a subliniat că „Moldova rămâne în fruntea agendei politice a Uniunii Europene” –  „sprijinul nostru fiind neclintit întru securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea țării”, a spus Várhelyi, adăugând că pe parcursul ultimelor 12 luni, UE a elaborat un pachet cuprinzător de sprijin în valoare de peste 1 miliard de euro pentru a consolida rezistența Moldovei.

„Comisia [Europeană] și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), împreună cu statele membre, explorează, de asemenea, un posibil nou regim de sancțiuni, vizând persoane, care încearcă să destabilizeze această țară”, a adăugat oficialul.

El a mai spus că este important să nu fie distrasă atenția de la reformele cheie.

„Cetățenii Republicii Moldova așteaptă progrese, în special în domeniile statului de drept, justiției și combaterii corupției. Aceste reforme sunt la fel de importante pentru consolidarea rezilienței Moldovei. (…) Este la fel de important de a recupera toate fondurile pierdute în criza bancară și de a găsi toate fondurile, care au nimerit ilegal în mâini private”, a comunicat el.

Oficialul a menționat că UE este „pe deplin solidară cu Moldova”. „Orice va îmbunătăți securitatea Moldovei va îmbunătăți și propria noastră securitate. Moldova aparține familiei europene și suntem pregătiți să o susținem în continuare pe calea sa de aderare la UE”, a conchis Oliver Várhelyi.

***

Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Rusia a respins categoric informațiile făcute publice de către președinta Republicii Moldova: „Astfel de declarații sunt absolut nejustificate și lipsite de dovezi. Sunt construite în stilul manevrelor clasice, pe care le utilizează deseori SUA, alte țări Occidentale și Ucraina. Mai întâi să acuzi, făcând trimitere la presupuse informații secrete, care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosești pentru a justifica propriile acțiuni ilegale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: