OMS: Șase state au raportat cazuri de COVID-19 în fermele de nurci
Full Article 2 minutes read

OMS: Șase state au raportat cazuri de COVID-19 în fermele de nurci

Şase ţări, printre care Danemarca şi Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Danemarca a anunțat deja că va eutanasia întreaga populație de nurci de la fermele din țară, după ce o mutaţie a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit la oameni.

„Până în prezent, şase ţări, şi anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia şi Statele Unite, au raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurci”, a precizat OMS într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul vine după ce premierul danez, Mette Frederiksen, a anunţat miercuri eutanasierea tuturor celor peste 15 milioane de nurci din ţară, susţinând că o mutaţie a virusului SARS-CoV-2, care ar putea ameninţa eficacitatea unui viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 oameni.

Mutația virusului s-a transmis la oameni

Mutaţia unui virus este comună şi adesea inofensivă, potrivit comunităţii ştiinţifice. Însă în cazul acesteia din urmă, denumită „Cluster 5”, s-a constatat, potrivit primelor studii, o mai scăzută eficienţă a anticorpilor umani, ceea ce ameninţă dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această mutaţie particulară asociată cu nurcile şi identificată atât la aceste animale, cât şi la cele 12 cazuri umane, prezintă o „sensibilitate moderat redusă la anticorpi neutralizanţi”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: