ONU: „50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt la doar un pas de foamete”
Full Article 2 minutes read

ONU: „50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt la doar un pas de foamete”

În acest moment, „50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt la doar un pas de foamete”, spune directorul Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Patrick Beasley, avertizând că „o foamete catastrofală” care se profilează acum va exploda în următorii doi ani.

Oficialul ONU solicită ridicarea urgentă a blocadei impuse de Rusia asupra 25 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot fi exportate prin porturile de la Marea Neagră, comunică Libertatea.ro cu referire la The Guardian.

El estimează că dacă nu vor fi găsite soluții, actuala criză privind accesul la alimente se va transforma într-una și mai periculoasă în următorul an.

Potrivit datelor ONU, înainte de criza provocată de Coronavirus, 130 de milioane de oameni erau într-o situație de „insecuritate alimentară acută”. După criza COVID, numărul acestora a ajuns la 276 de milioane.

„Acest număr a crescut la 345 de milioane din cauza crizei din Ucraina. Iar 50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt acum la doar un pas de foamete”, a menționat Beasley.

Oficialul a mai spus că piețele alimentare globale au fost cufundate în tulburări, cu prețuri în creștere, interdicții de export și lipsa de produse alimentare de bază, răspândindu-se departe de granițele Ucrainei.

„Acest lucru ridică posibilitatea înspăimântătoare că, pe lângă criza actuală a prețurilor la alimente, lumea să se confrunte și cu o criză reală a disponibilității alimentelor în următoarele 12 până la 24 de luni – și, odată cu aceasta, cu spectrul foametei multiple”, a afirmat Patrick Beasley.

Criza cerealelor va fi, probabil, o sursă majoră de tensiune la reuniunea miniștrilor de externe G20 care are loc în aceste zile la Bali, notează The Guardian. Este prima dată când Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, se confruntă direct cu omologii săi occidentali de la începutul invaziei ruse în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: