Operatorii Aerieni Naționali au fost excluși din Lista de Siguranță a UE
Full Article 2 minutes read

Operatorii Aerieni Naționali au fost excluși din Lista de Siguranță a UE

Operatorii Aerieni Naționali au fost excluși din Lista de Siguranță a UE. Anunțul a fost făcut, pe 25 noiembrie, de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC).

În urma misiunii de evaluare desfășurată de Comisia Europeană în cadrul AAC în septembrie anul curent și a ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene din 10 noiembrie 2021, cu participarea reprezentanților tuturor statelor membre, s-a decis excluderea Operatorilor aerieni naționali din Lista de siguranță a UE (așa zisa Lista Neagră). Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE în următoarele zile.

În anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC.

Misiunea de evaluare a fost realizată de Comisia Europeană în perioada 11-15 februarie 2019. Drept urmare, din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova (cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo) au fost incluși în lista de siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.

„Problema listei de siguranță ținea mai mult de capacitatea insuficientă a AAC, la acea perioadă, de a exercita funcțiile sale de certificare și supraveghere continuă în conformitate cu cerințele internaționale. În acest sens, acțiunile ulterioare întreprinse de AAC, începând cu februarie 2019, au fost axate spre înlăturarea neconformităților depistate de misiunea de evaluare a CE”, explică AAC într-un comunicat de presă.

Prin Planul de Acțiuni Corective prezentat în cadrul ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică a Comisiei Europene din 2 aprilie 2019, AAC și-a asumat înlăturarea tuturor neconformităților identificate de CE și consolidarea capacităților de supraveghere a agenților aeronautici.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: