(DOC) Chicu, Ceban, Stepaniuc, Dron și Donică au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția
Full Article 3 minutes read

(DOC) Chicu, Ceban, Stepaniuc, Dron și Donică au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția

Platforma de discuții „Agenda Comună”, din care fac parte reprezentanții mai multor partide de stânga, centru și dreapta, sesizează Comisia de la Veneția. Aceștia nu sunt de acord cu proiectul de modificare a Codului Electoral. Demersul către organul consultativ al Consiliului Europei a fost semnat inclusiv de Ion Dron, Victor Stepaniuc și Andrei Donică, care anterior nu se regăseau pe Platforma de discuții. 

Reprezentanții Partidului Socialiștilor declară că a avut loc cea de-a doua ședință a liderilor partidelor politice pe Platforma de discuții „Agenda Comună”.

„Prin consens, participanții la dialog au elaborat o scrisoare în adresa Comisiei de la Veneția în care și-au exprimat obiecțiile în raport cu proiectul de modificare a Codului Electoral. Semnatarii au indicat asupra faptului că nu există un consens larg pe acest document în societatea moldovenească”, comunică Partidul.

De asemenea, se menționează că modificările propuse în Codul Electoral „pot afecta legitimitatea viitoarelor scrutine electorale”.

Potrivit scrisorii publicate pe site-ul PSRM, autorii inițiativei susțin că se încearcă controlul politic al CEC, prin promovarea unor membri ai Comisiei loiali guvernării. De asemenea, aceștia menționează că, prin noile modificări, unii alegători din străinătate ar putea vota în mod repetat, ceea ce contravine legislației. Un alt motiv de nemulțumire ar fi faptul că CEC va putea solicita Agenții Servicii Publice să anuleze înregistrarea anumitor partide sau candidați.

Prin urmare demersul a fost semnat de Ion Dron – președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale, Ion Chicu – președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Ceban – președintele Mișcarea Alternativa Națională, Mihail Poleanschi – Congresul Civic, Adela Răileanu – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Victor Stepaniuc – președintele Partidului Popular Socialist din Moldova și Andrei Donică – președintele „Speranța-Надежда”.

(DOC) Chicu, Ceban, Stepaniuc, Dron și Donică au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția

socialistii.md

(DOC) Chicu, Ceban, Stepaniuc, Dron și Donică au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția

socialistii.md

(DOC) Chicu, Ceban, Stepaniuc, Dron și Donică au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția

socialistii.md

Amintim că reprezentanții mai multor partide de stânga, centru și dreapta, s-au întrunit pentru discuții pe 11 octombrie, la Chișinău, în cadrul platformei „Agenda comună”. De la masa de discuții au lipsit, însă, reprezentanții Partidului „ȘOR” și cei ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, formațiuni politice parlamentare aflate în opoziție. Participanții la întrunire sau numit Platforma „Agenda comună”, drept „o nouă fabrică de idei politice și proiecte comune”.

De menționat că modificarea Codului electoral presupune reducerea numărului de membri ai CEC până la 7 persoane, stabilirea datei alegerilor într-o singură zi, de sâmbătă în loc de duminică. Totodată, prin derogare de la regula generală, alegerile în unele circumscripții electorale sau secții de votare pot fi desfășurate, din motive obiective, pe parcursul a două zile (vineri și sâmbătă).  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: