VIDEO Orientul Mijlociu, în prag de război? Teheranul promite „răzbunare”, după ce SUA au ucis un general iranian
Full Article 3 minutes read

VIDEO Orientul Mijlociu, în prag de război? Teheranul promite „răzbunare”, după ce SUA au ucis un general iranian

Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni. Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament. De cealaltă parte, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat trei zile de doliu naţional și s-a angajat să „răzbune” moartea influentului general iranian, scrie astăzi, 3 ianuarie, novayagazeta.ru.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a subliniat ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter în limba farsi.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul şi „naţiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani. „Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea naţiune a Iranului şi alte naţiuni libere îşi vor lua revanşa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a avertizat vineri pe contul său de Twitter că uciderea puternicului general iranian Soleimani în raidul american de la Bagdad, la ordinul preşedintelui SUA, Donald Trump, este „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”

„Soleimani a intrat în rândurile fraţilor noştri martiri, însă răzbunarea noastră împotriva Americii va fi teribilă”, a reacţionat, tot pe Twitter, Mohsen Rezai, un fost lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat vineri pe Twitter o înregistrare video în care pot fi văzuţi, după cum susţine el, irakieni „ce dansează pe străzi” pentru a celebra moartea generalului iranian Qassem Soleimani.

 

În același timp, speakerul Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a criticat operațiunea desfășurată de Washington și a subliniat faptul că aceasta nu a fost coordonată cu Congresul american, scrie RBC. 

Totodată, unii experți consideră că lichidarea generalului iranian ar putea avea consecințe „catastrofale”, notează novayagazeta.ru. Potrivit publicației, aceasta crește riscul declanșării unui război în Orientul Mijlociu, mai ales pentru că niciunul dintre actorii politici importanți – nici SUA, nici Iran, nici Israel, nici Siria și nici Irak nu sunt dispuși să accepte un compromis.

Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.