„Pace vouă”. Papa Francisc, mesaj de Paștele catolic despre ruși și ucraineni 
Full Article 2 minutes read

„Pace vouă”. Papa Francisc, mesaj de Paștele catolic despre ruși și ucraineni 

În tradiționalul său mesaj, rostit cu ocazia Paștelui catolic, papa Francisc s-a referit în special la poporul ucrainean și cel rus. El a îndemnat la pace și depășirea „conflictelor și dezbinărilor”. 

„La Paști drumul se iuțește și devine o alergare, pentru că omenirea vede țelul parcursului său, vede sensul destinului său, care este Isus Cristos, și este chemată să se grăbească în întâmpinarea Lui, speranța lumii. Să ne grăbim și noi ca să creștem pe un drum de încredere reciprocă: încredere între persoane, între popoare și între națiuni”, a spus papa Francisc.

El a îndemnat la depășirea „conflictelor și dezbinărilor”.

„Cristos înviat din morți. Să ajute iubitul popor ucrainean pe drumul către pace și să reverse lumina pascală asupra poporului rus. Întărește-i”, a spus pontiful. „Deschide inimile întregii Comunități internaționale ca să facă în așa fel încât să pună capăt acestui război și tuturor conflictelor care însângerează omenirea, începând cu Siria, care încă așteaptă pacea. Susține-i pe cei afectați de violentul cutremur din Turcia și în Siria”, a adăugat papa Francisc.

„Pace vouă! Pace vouă! Pace vouă!”, și-a încheiat papa Francisc discursul.

De precizat că anul trecut, papa Francisc a cerut un armistițiu de Paște în Ucraina. Atunci el declara că îndemnul său nu este pentru a reîncărca armele și a relua lupta – „un armistițiu pentru a obține pacea, printr-o negociere adevărată”, comunica papa Francisc.

Și secretarul general al ONU Antonio Guterres solicita părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu prilejul Paştelui ortodox. Ucraina declara că este de acord să accepte un armistițiu pe o durată de patru zile, pe perioada sărbătorilor pascale. În schimb, Rusia a refuzat propunerea.

***

În unii ani, catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele în duminici diferite, întrucât bisericile se conduc de calendare diferite. Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 16 aprilie, peste o săptămână.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: