Pacienți sedați, izolați și lăsați fără apă la Spitalul de Psihiatrie. Procuratura s-a autosesizat
Full Article 2 minutes read

Pacienți sedați, izolați și lăsați fără apă la Spitalul de Psihiatrie. Procuratura s-a autosesizat

Procuratura Generală s-a autosesizat pe marginea incidentului din 27 octombrie 2022, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, atunci când pacienții au organizat o revoltă și au incendiat încăperile. Reacția vine după ce Avocatul Poporului a constatat că intervenția forțelor de ordine a fost disproporționată, iar unii pacienții au fost sedați contrar legii, izolați, supuși violenței fizice și lăsați fără apă și acces la baie după ce conflictul a fost aplanat. 

Responsabilii de la Procuratură au studiat constatările recente ale Avocatului Poporului în care s-a dedus că mai mulți pacienți au raportat acțiuni de aplicare a loviturilor și folosirea excesivă a forței fizice de către angajații BPDS ,,Fulger”.

„De asemenea, a fost raportat cazul unui pacient, care la data de 28.10.2022 era plasat singur într-un salon de supraveghere, fiind separat de ceilalți pacienți și, potrivit informațiilor din mass-media, a prezentat membrilor unui grup de vizită, leziuni corporale pe diferite părți ale corpului, la fel, s-a invocat că numitul a fost supus unui tratament inuman și degradant, manifestat prin limitarea de acces la baie, apă potabilă și aplicarea unui tratament medicamentos contrar standardelor prevăzute de lege, etc., detalii care nu au fost cunoscute în această lumină procurorilor”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Prin urmare, în sensul art.3 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale, care consfințește că nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor faptelor produse a fost inițiată o urmărire penală.

Amintim că, incendiul care s-a produs pe 27 octombrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie a avut loc în secția în care se află persoane, care au comis infracțiuni grave și în privința cărora sunt aplicate măsuri de siguranță cu caracter medical sub formă de internare într-o instituție psihiatrică cu supraveghere riguroasă. Precizările au fost făcute în seara de 27 octombrie de Ministerul Sănătății.

Avocatul Poporului Ceslav Panico a stabilit că pacientul care a provocat incendiul nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare în spitalul de psihiatrie, și, probabil, nu trebuia să fie plasat în secția nr.10 a IMSP SCP Codru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: