Pacienții cu diabet vor beneficia gratis de analogi de insulină 
Full Article 2 minutes read

Pacienții cu diabet vor beneficia gratis de analogi de insulină 

Începând cu 1 iulie curent, persoanele care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu vor putea beneficia de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că anterior procesul era însoțit de mai multe deficiențe. „Acum pacienții vor merge la farmacie, oricând vor avea nevoie de medicamente sau dispozitive medicale”, a spus oficialul.

Persoanele cu diabet zaharat vor avea acces gratuit în condiţii de ambulatoriu la șapte Denumiri Comune Internaționale (DCI) de analogi de insulină. Acestea au fost incluse în lista de medicamente compensate și vor fi eliberate în baza reţetei. Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, vor putea ridica medicamentul prescris din orice farmacie contractată de CNAM.

Totodată, în premieră, persoanele vor beneficia de dispozitive medicale compensate din fondurile AOAM, în lista aprobată fiind incluse teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Dispozitivele vor putea fi ridicate din orice farmacie contractată de CNAM, la prezentarea rețetei.

La fel, persoanele care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor putea beneficia gratuit de 11 DCI de medicamente, compensate în proporție de 100% din fondurile AOAM.

Un alt medicament care este în lista celor integral compensate va fi indicat și în cazul tulburărilor de spectru autist, atât copiilor cu vârsta de peste cinci ani, cât și adulților.

De asemenea, circa 20 de DCI de medicamente indicate în tratamentul mai multor maladii au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, fiind reintroduse în lista celor compensate ca urmare a autorizării acestora de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Modificările sus-menționate necesită mijloace financiare în valoare de 104,6 milioane de lei, dintre care 63,4 milioane pentru acoperirea cheltuielilor destinate dispozitivelor medicale, 38,6 milioane pentru cele privind analogii de insulină, iar alte 2,6 milioane de lei pentru cheltuielile provenite din extinderea listei de medicamente compensate. Banii respectivi au fost planificați în fondurile AOAM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: