„Până acum avem deputați-cosmonauți cărora li se traduce în rusă”. Slusari, scrisoare către Zaharova
Full Article 3 minutes read

„Până acum avem deputați-cosmonauți cărora li se traduce în rusă”. Slusari, scrisoare către Zaharova

Fostul deputat Alexandr Slusari, în prezent director executiv al Asociației „Forţa fermierilor”, a publicat o scrisoare deschisă adresată purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Acesta a subliniat că toate remarcile care vin de la Moscova cu privire la pretinse restrângeri în drepturi pentru cetățenii vorbitori de rusă sunt nejustificate.

Alexandr Slusari a precizat că scrie în calitate de cetățean rus al Republicii Moldova și că, deși nu este încântat de actuala guvernare, nu a fost niciodată restricționat în dreptul de a o critica.

Eu pot să critic puterea și „occidentul putred” în țara mea. Să critic în limba rusă. La voi poate fi criticată puterea? Sau e permis ca într-un vechi banc, doar să ieși în Piața Roșie și să înjuri președintele american. Pentru orice critică, îndată în izolator. Poate ne spuneți, democrata noastră, cum poți protesta în Rusia? Ne-ați săturat deja cu această schizofrenie despre încălcarea drepturilor vorbitorilor de rusă din Moldova”, a menționat fostul deputat.

Slusari a mai scris că niciuna dintre forțele care s-au aflat la putere nu i-a restrâns drepturile în calitate de cetățean vorbitor de rusă.

Nimeni și niciodată nu mi-a încălcat drepturile în calitate de cetățean vorbitor de rusă. Desigur, trebuie să respecți niște reguli. Să fii loial țării, să nu-i urăști cetățenii și să înveți limba de stat. Dacă ați ști cât de tare m-ați plictisit cu „eliberarea” voastră. Ca să vă înțelegeți absurdul, e suficient să vă plimbați câteva ore prin Chișinău. Înscrisuri în două limbi. Nicio problemă în magazine. Mai multe cărți în rusă decât în română. Monitorul Oficial este publicat în două limbi, în parlament și guvern toate actele sunt în două limbi și spre rușinea mea profundă, la ședințele organului legislativ până în prezent mai sunt deputați-cosmonauți cu căști, cărora le este tradus totul în rusă”, a mai scris Slusari.

Ex-deputatul Platformei DA a mai scris că, pentru el, lumea rusă și Rusia sunt lucruri diferite.

Pușkin, Lermontov, Tolstoi și Vîsoțki vor rămâne alături de mine pentru totdeauna. Dar, din păcate, la fel va pentru mult timp voi ține minte tentativa voastră sângeroasă de extindere a imperiului autoritar. Este trist faptul că adevărata lume rusă și cultura sa va plăti scump pentru asta. Și atunci când aud lecțiile ipocrite despre democrație, libertatea cuvântului și grijă pentru cetățenii vorbitori de rusă, fierbe totul în mine”, a conchis Slusari.

Amintim că purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus Maria Zaharova a lansat noi acuzații dure la adresa autorităților de la Chișinău. Mai mult, Zaharova consideră că „se încearcă rescrierea istoriei”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: