Parlamentul a alocat un teren de 5 ha pentru noul spital regional Bălți. Va fi amplasat în alt raion
Full Article 2 minutes read

Parlamentul a alocat un teren de 5 ha pentru noul spital regional Bălți. Va fi amplasat în alt raion

Parlamentul a aprobat, pe 2 februarie, retragerea din circuitul agricol a unui teren în vederea construirii pe acesta a Spitalului Regional Bălți. Terenul are o suprafață de cinci hectare și este amplasat în extravilanul satului Corlăteni, raionul Rîșcani.

În prezent, terenul se află în gestiunea Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

Acesta a fost selectat pentru construcția Spitalului Regional Bălți, în rezultatul unei analize a Ministerului Sănătății, reprezentanților administrației publice locale de comun cu experții internaționali contractați de către a Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Noul spital regional de nivel terțiar va avea o suprafață estimativă de 38 mii metri pătrați, cu un număr total de 440 de paturi.

Totodată, în proiect se prevede transmiterea dreptului de administrare asupra acestui teren de la Agenția Proprietăți Publice către Ministerul Sănătății. Aceasta, potrivit reprezentanților Parlamentului, este o condiționalitate a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru aprobarea împrumutului acordat Republicii Moldova pentru construcția Spitalului Regional Bălți.

Proiectul de lege a fost susținut, în două lecturi, cu votul a 74 de deputați.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, pe o rețea de socializare, a declarat: „Pentru informare, Voronin a votat împotrivă. Lui spitale moderne nu-i trebuie, așa cum nu le trebuie și unora deputați și opoziție, care au criticat proiectul”.

***

Despre construcția unui spitalului regional Bălți, autoritățile anunțau în februarie 2022. Tot atunci, Ministerul Sănătății declara că și la Cahul va fi deschis un spital regional. Spitalele vor oferi servicii medicale de înaltă performanță pentru circa 1,5 milioane de locuitori din regiunea de Nord și Sud a țării, comunicau autoritățile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: