Parlamentul a aprobat contractul cu BERD privind achiziționarea de gaze naturale în cazul unei situații excepționale
Full Article 2 minutes read

Parlamentul a aprobat contractul cu BERD privind achiziționarea de gaze naturale în cazul unei situații excepționale

Parlamentul a aprobat ratificarea acordului dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, prin care țara noastră poate beneficia de un credit în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale în caz de necesitate. O hotărâre în acest sens a fost luat astăzi, 20 decembrie, la ședința parlamentului. 

„Semnarea acordului a fost necesară pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova în contextul incertitudinii privind continuarea de la 1 ianuarie 2020, a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina”, se anunță în comunicatul de presă al parlamentului.

Conform contractului, BERD nu va transfera banii Republicii Moldova, dar operatorului ucrainean de gaze „Naftogaz”, deoarece acesta are certificare BERD, pe când companiile energetice din țara noastră nu au o astfel de certificare. În schimbul acestei sume de bani, „Naftogaz” va trebui să furnizeze un anumit volum de gaze prin intermediul a două companii: compania de stat „Energocom” și compania moldo-rusă „Moldovagaz”.

Pe lângă suma principală și dobânda la împrumut, Moldova va trebui să plătească mai multe plăți către BERD: o comisie unică de 1% din suma alocată, o taxă de rezervare (înainte de a plăti suma principală de finanțare) în valoare de 0,5% și o taxă de rezervare (după plată) în mărime de 1%. În total este vorba despre mai mult de 1,2 milioane de dolari. Mai mult, Republica Moldova va avea obligația de a plăti primul comision și prima taxă imediat după ce contractul este ratificat de către parlamentul și promulgat de către președinte.

Amintim că miercuri, 11 decembrie, premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari.

Anterior, Maia Sandu a declarat că creditul de 50 milioane de dolari, oferit de BERD în scopul aprovizionării cu gaze naturale, este o opțiune foarte scumpă pentru Republica Moldova. 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: