Rusia a fost declarată în mod oficial „regim-terorist” de Parlamentul Estoniei
Full Article 2 minutes read

Rusia a fost declarată în mod oficial „regim-terorist” de Parlamentul Estoniei

Parlamentul Estoniei a aprobat în ședința de azi, 18 octombrie, o declarație prin care condamnă anexarea teritoriului ucrainean și recunoaște Rusia ca fiind un regim terorist. 

Declarația a fost susținută în unanimitate de toți cei 88 de deputați ai parlamentului estonian.

Potrivit rezoluției aprobate, Parlamentul Estoniei condamnă ferm acțiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a teritoriului confiscat în timpul agresiunii. Parlamentul confirmă că Estonia nu va recunoaște niciodată încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei ca urmare a agresiunii și a organizării de referendumuri trucate.

Totodată, Partidul Poporului Conservator din Estonia (PPCE) a respins 5 amendamente ale documentului. Partidul de opoziție a dorit să includă în textul declarației un apel către statele membre ale Uniunii Europene și NATO ca să-și recheme ambasadorii de la Moscova și să închidă toate misiunile diplomatice din Rusia, cu excepția ambasadelor. De asemenea, PPCE a dorit să mai includă în document un apel către statele membre UE ca să nu permită cetățenilor ruși să primească azil în UE, iar cetățenii supuși mobilizării în Rusia să fie deportați.

Celelalte trei amendamente au fost adresări către guvernul Republicii Estonia – de a informa autoritățile ruse despre decizia Estoniei, de a se retrage din procesul ulterior de încheiere a unui tratat de frontieră dacă, în cadrul acestui proces, Rusia solicită părții estone să cedeze teritoriul său legal. Totodată s-a cerut să se închidă complet punctul de trecere a frontierei de la granița dintre Estonia și Rusia, iar cetățenii Rusiei și Belarusului, care se află în Estonia să fie dezarmați rapid.

Pe 13 octombrie și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut Rusia ca fiind un regim terorist.

Anterior, Legislativul Lituaniei, dar și cel al Letoniei au adoptat rezoluții prin care Federația Rusă este declarată „regim-terorist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: