Rusia a fost declarată în mod oficial „regim-terorist” de Parlamentul Estoniei
Full Article 2 minutes read

Rusia a fost declarată în mod oficial „regim-terorist” de Parlamentul Estoniei

Parlamentul Estoniei a aprobat în ședința de azi, 18 octombrie, o declarație prin care condamnă anexarea teritoriului ucrainean și recunoaște Rusia ca fiind un regim terorist. 

Declarația a fost susținută în unanimitate de toți cei 88 de deputați ai parlamentului estonian.

Potrivit rezoluției aprobate, Parlamentul Estoniei condamnă ferm acțiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a teritoriului confiscat în timpul agresiunii. Parlamentul confirmă că Estonia nu va recunoaște niciodată încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei ca urmare a agresiunii și a organizării de referendumuri trucate.

Totodată, Partidul Poporului Conservator din Estonia (PPCE) a respins 5 amendamente ale documentului. Partidul de opoziție a dorit să includă în textul declarației un apel către statele membre ale Uniunii Europene și NATO ca să-și recheme ambasadorii de la Moscova și să închidă toate misiunile diplomatice din Rusia, cu excepția ambasadelor. De asemenea, PPCE a dorit să mai includă în document un apel către statele membre UE ca să nu permită cetățenilor ruși să primească azil în UE, iar cetățenii supuși mobilizării în Rusia să fie deportați.

Celelalte trei amendamente au fost adresări către guvernul Republicii Estonia – de a informa autoritățile ruse despre decizia Estoniei, de a se retrage din procesul ulterior de încheiere a unui tratat de frontieră dacă, în cadrul acestui proces, Rusia solicită părții estone să cedeze teritoriul său legal. Totodată s-a cerut să se închidă complet punctul de trecere a frontierei de la granița dintre Estonia și Rusia, iar cetățenii Rusiei și Belarusului, care se află în Estonia să fie dezarmați rapid.

Pe 13 octombrie și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut Rusia ca fiind un regim terorist.

Anterior, Legislativul Lituaniei, dar și cel al Letoniei au adoptat rezoluții prin care Federația Rusă este declarată „regim-terorist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: