Parlamentul European a votat: Moldova va primi 150 mln EUR din partea UE
Full Article 2 minutes read

Parlamentul European a votat: Moldova va primi 150 mln EUR din partea UE

Parlamentul European a votat pentru acordarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova. Asistența este formată din fonduri nerambursabile de 30 de milioane de euro și credite în condiții avantajoase de 120 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul român Siegried Mureșan, pe 24 martie.

Potrivit europarlamentarului, prima tranșă din această asistență va ajunge în cel mai scurt timp în Moldova.

„Republica Moldova este țara europeană care a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina în comparație cu populația sa, mai mare decât oricare stat membru al UE. Peste 370.000 de refugiați din Ucraina au trecut granița spre Moldova în ultimele patru săptămâni. Oamenii și-au deschis casele pentru a găzdui refugiați, iar autoritățile din Republica Moldova au făcut tot ce era necesar pentru a ajuta persoanele care vin din Ucraina. Toată Europa a înțeles în aceste săptămâni că Republica Moldova este pentru securitatea Uniunii Europene la fel de relevantă precum Ucraina”, a specificat Mureșan.

Pe lângă această asistență de 150 de milioane de euro, Mureșan afirmă că UE trebuie să fie pregătită pentru aprobarea unui nou sprijin pentru Republica Moldova.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat în regim de urgență, cu 543 de voturi „pentru”, 10 abțineri și 34 „împotrivă”, acordul privind cooperarea dintre Poliția de Frontieră din Republica Moldova și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

Prin acest acord, Moldova va primi mai mult sprijin din partea UE pentru gestionarea crizei refugiaților la graniță.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: