Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE
Full Article 2 minutes read

Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

Parlamentul European a votat joi includerea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Decizia a fost luată ca reacție la o hotărâre a justiției americane care îl anulează ca drept național în SUA, informează Radio Europa Liberă România.

Eurodeputații au votat joi, 7 iulie 2022, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri, o rezoluție prin care li se cere statelor membre ale Uniunii Europene să includă în Carta drepturilor fundamentale articolul care prevede că „orice persoană are dreptul la avort sigur și legal”.

Textul condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care consacra la nivel național dreptul la avort în SUA.

Parlamentul European și-a exprimat „solidaritatea fermă și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în furnizarea, cât și în susținerea dreptului și accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile”.

Totodată, legiuitorii europeni le cer omologilor americani să protejeze avortul la nivel federal.

Deputații europeni condamnă ferm încă o dată intervenția asupra drepturilor femeilor și a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în SUA și în unele state membre ale UE.

„Dreptul la avort ar trebui inclus în Carta drepturilor fundamentale a UE”, spun europarlamentarii în rezoluția adoptată joi, ca reacție la decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort în Statele Unite și necesitatea de a proteja drepturile la avort și sănătatea femeilor în UE.

Eurodeputații au înaintat Consiliului o propunere de modificare a articolului 7 din Cartă, adăugând că „orice persoană are dreptul la avort în condiții de siguranță și legal”.

Modificarea Cartei cere unanimitate. Malta și Polonia interzic avortul

Numai că, în timp ce votul parlamentului nu a fost obligatoriu, Carta drepturilor fundamentale a UE este, iar pentru modificarea ei toate cele 27 de țări membre ar trebui să fie de acord.

Acest lucru ar putea fi problematic, pentru că o țară din UE, Malta, interzice definitiv avorturile. Polonia interzice avortul cu excepția cazurilor de viol, incest sau în care viața sau sănătatea mamei este în pericol.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: