Parlamentul propune amenzi până la 15 000 pentru reambalarea sării iodate în ambalaje mai mici de 1 kg
Full Article 2 minutes read

Parlamentul propune amenzi până la 15 000 pentru reambalarea sării iodate în ambalaje mai mici de 1 kg

Reambalarea sării iodate, comercializarea și depozitarea acesteia cu o concentrație necorespunzătoare de iod ar putea fi sancționată. Un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional și Legii privind plata pentru poluarea mediului, elaborat de un grup de deputați, a fost supus dezbaterilor publice pe 17 mai. Evenimentul a fost organizat pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe. 

Potrivit autorilor, reambalarea sării iodate din saci mari, neermetici, în ambalaje mai mici, precum și comercializarea pe raft a sării iodate în ambalaje neermetice de carton condiționează reducerea nivelului de concentrație a iodatului de potasiu în sare.

Astfel, se propune ca depozitarea și comercializarea de către agenții economici a sării iodate cu o concentrație necorespunzătoare de iodat de potasiu să fie sancționate cu amendă de la 2 000 de lei la 7000 de lei aplicată persoanei juridice. Totodată, reambalarea sării iodate din saci în ambalaje mai mici de 1 kg ar putea fi sancționată cu amendă de la 5 000 de lei la 15 000 de lei aplicată persoanei juridice. La repetarea abaterii se va anula autorizația de funcționare.

Conform statisticilor, cota sării iodate în tot volumul de sare importată în Republica Moldova constituia în anul 2005 cca 78%, iar în prezent – doar circa 21%.

Deputata Valentina Manic, secretara comisiei, a anunțat că scopul principal al modificărilor propuse este de a facilita accesibilitatea sării iodate prin instrumente de taxare și, prin urmare, de a încuraja consumul de sare iodată, acesta fiind un produs indispensabil pentru sănătatea populației și pentru prevenirea și reducerea tulburărilor prin deficit de iod.

Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, a argumentat că lipsa de sare iodată are consecințe severe asupra sănătății umane, în special, a celei mentale, uneori soldându-se cu tulburări ireversibile. ”Este datoria statului să asigure populația cu volumul necesar de sare iodată și concentrația necesară în produsul finit”, a subliniat deputatul.

Proiectul a fi examinat în cadrul comisiilor parlamentare permanente și apoi supus dezbaterilor în plenul Legislativului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: