Parlamentul scapă de „numărători”. De azi, deputații vor utiliza votul electronic
Full Article 2 minutes read

Parlamentul scapă de „numărători”. De azi, deputații vor utiliza votul electronic

Din 9 septembrie, în Parlamentul Republicii Moldova va fi utilizat votul electronic. Informația a fost confirmată de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba. 

Potrivit parlamentarului, principalul avantaj este faptul că societatea va putea vedea ce proiecte a susținut fiecare deputat.

„Până acum nu exista asemenea informație. Deseori, unele scheme și amendamente dubioase treceau mai simplu, pentru că deputații știau că se ascund după un fel de anonimitate. Nu exista un istoric al comportamentului fiecărui deputat. Astfel, acum veți putea întreba fiecare deputat de ce a susținut sau a respins, prin votul său, o lege sau alta”, a menționat Alaiba.

Pentru utilizarea sistemului, deputații vor deține o cartelă de utilizator, conform locului pe care acesta îl ocupă în sala de plen și care este parte componentă a Sistemului electronic de numărare a voturilor. După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca și arhiva în format electronic. La fel, raportul în ansamblu pe proiectele de acte normative/administrative urmează a fi plasat pe pagina web a Parlamentului.

Până în prezent, de fiecare dată când era supus la vot un proiect de lege, președintele Parlamentului apela la așa-numiții „numărători” – deputați însărcinați să numere voturile, pe sectoare, și să anunțe numărul.

***

Pe 14 februarie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al parlamentului, funcție deținută în acel moment de către Adrian Albu, a anunțat că până în data de 31 martie, plenul parlamentului va fi dotat cu 110 tablete care vor conține softul necesar pentru implementarea sistemului de vot electronic (e-vot). Acesta a mai spus că suma planificată pentru implementarea sistemului e-parlament este de 433 970 dolari, dintre care bugetul programului este susținut de Ambasada Suediei, cu peste 388 de mii de dolari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: