„Partea transnistreană tratează neserios pericolul pandemiei COVID-19”. Biroul politici pentru reintegrare cere convocarea de urgență în ședință în format 5+2
Full Article 2 minutes read

„Partea transnistreană tratează neserios pericolul pandemiei COVID-19”. Biroul politici pentru reintegrare cere convocarea de urgență în ședință în format 5+2

Biroul politici pentru reintegrare cere convocarea în ședință în format 5+2. Anunțul a fost făcut de către reprezentanta politică din partea Chișinăului pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cristina Lesnic. Într-un briefing din 10 aprilie, aceasta a declarat că autoritățile din stânga Nistrului ar bloca accesul la informație și libera circulație.

„Din data instituirii stării de urgență, aproximativ 95 de medici și personal medical au sesizat că nu se pot deplasa la domiciliu și la serviciu din cauza carantinei impuse de partea transnistreană. Ar putea fi un număr mult mai mare de persoane care nu se pot deplasa. Această problemă este extrem de alarmantă deoarece nu cunoaștem nici situația reală din teren și nici anvergura asistenței medicale oferite. Ba mai mult, s-ar putea să avem și pierderi de vieți omenești”, a explicat Cristina Lesnic.

Vicepremierul a precizat că s-au depus eforturi pentru a convoca grupul de lucru pentru ocrotirea sănătății, care era planificat pentru 9 aprilie, însă Tiraspolul „nu a onorat invitația”.

„Regret faptul că partea transnistreană tratează cu ignoranță și într-un mod neserios pericolul pandemiei COVID-19 și efectele acestei pandemii pentru Republica Moldova”, a mai spus Cristina Lesnic.

„După multiple eforturi pe care le-a făcut biroul politici pentru reintegrare, eu personal și Chișinăul, pentru depășirea unei situații de urgență provocate de pandemia Covid-19, lipsa informațiilor reale din regiunea transnistreană, dar și blocarea acțiunii de salvare a vieții și sănătății omenești, am constatat că unica soluție este convocarea formatului 5+2”, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

Lesnic precizat că astăzi a expediat scrisori tuturor responsabililor din formatul 5+2, prin care a solicitat să fie convocată în regim de urgență ședința pe subiectul Covid-19.

„Așa numita autoizolare a structurilor din stânga Nistrului nu se încadrează în legitimitatea de misiune a drepturilor omului. Am sesizat OMS, organizațiile internaționale, partenerii externi ai Republicii Moldova, dar si Avocatul poporului”, a spus viceprim-ministrul.

Potrivit Cristinei Lesnic, cei 320 mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului dețin asigurare medicală, iar autoizolarea impusă de către partea transnistreană îngrădește accesul acestora la medicamente compensate, extrem de vitale pe timp de pandemie.

În prezent sunt înregistrate 78 de cazuri confirmate de Covid-19 în regiunea transnistreană, dintre care 74 sunt cu transmitere locală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: