Partidul Liberal cere Mitropoliei Moldovei să se dezică de patriarhia rusă: „Creștinii nu susțin războiul”
Full Article 3 minutes read

Partidul Liberal cere Mitropoliei Moldovei să se dezică de patriarhia rusă: „Creștinii nu susțin războiul”

Partidul Liberal (PL) cere Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove să treacă de sub jurisdicția patriarhiei ruse în cea a Mitropoliei Basarabiei. Solicitarea vine în contextul în care patriarhul Kirill al Rusiei susține războiul din Ucraina și chiar i-a încurajat pe ruși să meargă la război, după mobilizarea militară anunțată de Kremlin. 

„Pace vouă tuturor se spune în fiecare biserică creștină. Pacea este valoarea supremă a universului și valoarea națională. Unde nu e pace, nu e creație, nu e evoluție și oamenii mor nu la vrerea Domnului, dar la vrerea armei. De aceea în toate bisericele noastre se spune foarte calm și cald „Pace tuturor”. Dar, capul bissericii ortodoxe, Kiril, susține războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Iar Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, în frunte cu mitropolitul Vladimir, face parte din patriarhia rusă. Asta înseamnă că indirect, noi ca cetățeni ai Republicii Moldova fiind creștini, susținem acest război întrucât Kirill este capul bisericii ruse și a noastre”, a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată, Ghimpu susține că la 30 septebrie, Partidul Liberal a venit cu propunerea ca Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove să părăsească patriarhia rusă întrucât creștinii din Republica Moldova nu susțin acest război. În lipsa unui răspuns din partea mitropoliei, PL lansează astăzi un nou apel în acest sens.

„Apelul Partidului Liberal către preoți și creștinii bisericilor mitropoliei Chișinăului și a întregei Moldovei de a trece bisericile subordonate patriarhiei lui Kirill sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. Cunoaștem că nu toți preoții acestei mitropolii împărtășesc politica imperialistă promovată de Kirill și susținută prin  tăcere de Vladimir. Credem că reprezentanții mitropoliei moldovenești, care au capacitatea de a gândi critic, ar trebui în această situație să cântărească lucrurile bine și să se decidă dacă e bine sau e rău să fie părtași cu Vladimir la fărădelegile anticreștine a lui Putin și Kirill. Partidul Liberal crede că e mult mai bine ca creștenii să fie de partea bună a instoriei”, a punctat vicepreședintele Partidului Liberal, Ion Ceban.

NM a solicitat o reacție din partea reprezentanților Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, care au subliniat că biserica ortodoxă este una autonomă, iar cu referire la declarațiile Partidului Liberal se vor informa și vor reveni. Ulterior, aceștia nu au mai răspuns la apeluri.

Amintim că pe 14 octombrie Mitropolitul Moldovei Vladimir a fost decorat de patriarhul Kirill al Rusiei cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – ordinul patriarhal „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I.

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este o biserică ortodoxă autonomă, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Din anul 1989 întâistătător al acestei biserici este mitropolitul Vladimir Cantarean, care poartă titlul de Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove. Scaunul mitropolitan al Bisericii Ortodoxe din Moldova se află la Chișinău, iar catedrala mitropolitană este Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: