Partidul „NOI” a fost înregistrat în cursa electorală. Cristian Rizea nu se găsește pe listă
Full Article 2 minutes read

Partidul „NOI” a fost înregistrat în cursa electorală. Cristian Rizea nu se găsește pe listă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat, în ședința din 4 iunie, Partidul „NOI” în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. Pe lista formațiunii nu a fost inclus ex-deputatul român Cristian Rizea, așa cum s-a anunțat inițial.

Partidul Politic „NOI” a prezentat o listă cu 53 de candidați la funcția de deputat. Ex-deputatul român Cristian Rizea a fost exclus, însă, din aceasta. Informația a fost confirmată pentru NM de către o sursă apropiată acestuia, care a precizat că decizia a fost luată în legătură cu faptul că Rizea nu este cetățean al Moldovei. La rândul său, Rizea ar intenționa să conteste decizia, întrucât decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova a fost atacat în judecată, iar subiectul este în curs de examinare, deci nu poate constitui motiv pentru excluderea sa din lista de partid.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

Precizăm că la începutul lunii mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: