CEC a lipsit Partidul „ȘOR” de alocații financiare din partea statului și cere Procuraturii să examineze „fapte de corupere a alegătorului”
Full Article 3 minutes read

CEC a lipsit Partidul „ȘOR” de alocații financiare din partea statului și cere Procuraturii să examineze „fapte de corupere a alegătorului”

Comisia Electorală Centrală (CEC), în data de 8 decembrie, a aplicat sancțiuni maxime Partidului Politic „ȘOR” pentru un set de încălcări admise de către formațiune și candidatul Marina Tauber desemnat pentru alegerile locale noi din Bălți. Astfel, formațiunea a fost lipsită de alocațiile de la stat pentru un an.

CEC a aplicat repetat sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „ȘOR” pentru folosirea repetată a fondurilor materiale nedeclarate în mărime de minim 21 665,01 lei.

Decizia vine în contextul examinării informațiilor ce țin de executarea hotărârii CEC cu privire la supravegherea veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 5 decembrie 2021, pentru perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2021.

În acest fel, organizând un eveniment electoral pe data  de 3 decembrie 2021, s-a constatat că, concurentul electoral Partidul Politic „ȘOR” n-a reflectat sub nicio formă prețul serviciilor de prestație artistică a artiștilor/formațiilor artistice care au evoluat. Totodată, Inspectoratul de Poliție Bălți a sesizat organele electorale că, la acest protest, organizat în adiacentul Judecătoriei mun. Bălți, un grup de simpatizanți ai partidului repartizau pungi cu produse alimentare protestatarilor.

De asemenea, Comisia a fost sesizată de Nicolai Grigorișin, candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți, care a invocat acțiuni de agitație electorală în ziua de 4 decembrie curent, organizate de doamna Marina Tauber, concurentul electoral la funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Politic „ȘOR”, contrar prevederilor legale, conform cărora în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Suplimentar, acesta solicită constatarea încălcării regulilor de finanțare a campaniei electorale de către candidatul respectiv, în special pentru realizarea cheltuielilor în ziua precedentă zilei alegerilor.

În contextul examinării informațiilor prezentate, Comisia a decis să aplice Partidului Politic „ȘOR” sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de un an, începând cu 1 ianuarie 2022 și până la 31 decembrie 2022.

Totodată, Comisia a remis Procuraturii Anticorupție, spre examinare conform competenței, demersul Inspectoratului de Poliție Bălți cu privire la faptele de corupere a alegătorilor, iar Inspectoratului de Poliție Bălți sesizarea privind acțiunile de agitație electorală.

Amintim că, anterior, turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: