PAS a abrogat hotărârea adoptată în 2018 de PDM, privind „Open Dialog” și Ludmila Kozlowska
Full Article 2 minutes read

PAS a abrogat hotărârea adoptată în 2018 de PDM, privind „Open Dialog” și Ludmila Kozlowska

Hotărârea privind raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice a fost abrogată. Pentru asta au votat 59 de deputați.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Mihail Popșoi, acea Hotărâre a fost un instrument de hărțuire a partidelor politice de opoziție, conținând substrat politic pronunțat, iar abrogarea documentului este necesară pentru excluderea pe viitor a persecuțiilor politice de pe poziția de putere politică și asigurarea exercitării drepturilor civile și de libertate politică.

Hotărârea, adoptată în anul 2018, constata o pretinsă implicare activă a asociațiilor obștești străine sau autohtone cu finanțare străină în finanțarea directă și indirectă a activităților partidelor politice.

***

Potrivit concluziilor comisiei de anchetă constituite de Parlament, în anul 2018, când la guvernare era Partidul Democrat, controlat de către Vladimir Plahotniuc, Fundația „Open Dialog” ar fi fost finanțată implicit din schema de spălare a banilor „Laundromat”, dar și din frauda bancară produsă în Moldova.

Totodată, fost acuzată că a oferit finanțări ilegale Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și liderilor acestora.

La Chișinău, Ludmila Kozlowska, urma să fie audiată în cadrul unui dosar pornit pentru „spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanțarea ilegală a partidelor politice, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Ea a mai fost chemată pentru audieri pe 27 decembrie 2018,  când, de asemenea, nu s-a prezentat. Ludmila Kozlowska a scris atunci pe rețelele de socializare că nu a primit personal citația, ci că a aflat despre ea de pe internet. Nici în februarie 2019 aceasta nu s-a prezentat la audieri.

De cealaltă parte, liderii de atunci ai PAS și Platformei DA Maia Sandu și Andrei Năstase, cât și Ludmila Kozlowska, declarau că  guvernarea PDM încearcă să manipuleze opinia publică, declară liderii celor două partide,

„Regimul Plahotniuc a decis să nu se limiteze la nimic și a dat indicație nu doar Parlamentului, dar și Procuraturii să-mi intenteze dosar penal”, a remarcat ea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: