PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva președintelui Consiliului Audiovizualului. Care este motivul
Full Article 2 minutes read

PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva președintelui Consiliului Audiovizualului. Care este motivul

Partidul Acțiune și Solidaritatea (PAS) a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva președintelui Consiliului Audiovizualului. Potrivit PAS, Dragoș Vicol a întreprins „acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege”.

Sesizarea depusă de PAS se referă la o dispoziție, semnată recent de Dragoș Vicol prin care subiecții Codului serviciilor media audiovizuale trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială „a autorităţilor publice competente” atunci când abordează subiecte despre COVID-19, „acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”.

Cei de la PAS consideră că prin „dispoziția unipersonală a președintelui Consiliului Audiovizualului nr. 02 din 24.03.2020 s-a dispus restrângerea exercițiului dreptului la libertatea de opinii și de exprimare, act vădit ilegal și emis cu depășirea competenței”. De asemenea, în textul sesizării se arată că „de iure, președintele Consiliului Audiovizualului a interzis atât prezentatorilor, cât și altor persoane, inclusiv experți în domeniu, expunerea pe marginea problemei privind modul în care autoritățile gestionează situația în perioada de urgență”.

Totodată, PAS argumentează că „singura autoritatea abilitată de lege să admită anumite derogări echilibrate, proporționale, justificate și motivate, care ar avea ca efect restrângerea exercițiului unor drepturi este Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova”.

Precizăm că pe 24 martie, președintele Consiliului Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlu executoriu pentru toți subiecții codului serviciilor media audiovizuale, care se aplică pe întreaga durată a stării de urgență. Printre prevederi enunțate se menționează faptul că presa va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente atunci când abordează subiectul infecției COVID-19, „acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”.

De asemenea, „pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern, unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare”.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: