PAS, după ce Ceban „a deconspirat” planul de organizare pentru Adunarea din 21 mai: Încercare de a distrage atenția de la scandalurile de corupție
Full Article 4 minutes read

PAS, după ce Ceban „a deconspirat” planul de organizare pentru Adunarea din 21 mai: Încercare de a distrage atenția de la scandalurile de corupție

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat pe o rețea de socializare o serie de fotografii, despre care pretinde că ar fi un plan de organizare al PAS pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană” din 21 mai. În imagini sunt indicate date despre numărul participanților și sumele care ar urma a fi cheltuite pentru transportarea acestora. De cealaltă parte, PAS a respins autenticitatea imaginilor și a calificat situația drept o încercare a edilului de a distrage atenția de la scandalurile de corupție din Primărie.

În seara zilei de 5 mai, Ion Ceban a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii care ar reprezenta un plan de organizare al PAS pentru Adunarea „Moldova Europeană”. Din imagini reiese că formațiunea de guvernare ar plănui să aducă la eveniment peste 17 000 de persoane din diferite colțuri ale țării. De menționat că, potrivit imaginilor din Taraclia și Găgăuzia nu va fi adusă la miting nicio persoană. Totodată, se specifică că bugetul combustibilului, folosit pentru transportarea maselor de oameni, este de 500 000 lei.

Totodată, în perioada 13-14 mai, activiștii partidului de guvernământ ar urma să distribuie 80 000 de ziare în limba română și 14 000 în limba rusă, precum și peste 100 000 de invitații la miting.

În acest sens, edilul de Chișinău cere Centrului Național Anticorupție, Comisiei Electorale Centrale și Procuraturii să investigheze informațiile furnizate.

„Rog să ne dați toți imagini și video cum și ce se întâmplă. Rog autoritățile locale sa fie cu ochiul pe oamenii „buni și virgini”. Cei care au avut instrucțiuni știu că am dreptate”, a menționat Ceban.

Ulterior, în dimineața zilei de 6 mai, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit cu o reacție la subiect.

„În încercarea de a distrage atenția de la scandalurile de corupție din Primărie, mai nou, fiind prinși că au furat ajutoare umanitare destinate refugiaților ucraineni, femei si copii, Ceban publică niște capturi de ecran, chipurile de la o ședință tehnică PAS. Din prima zi am declarat că membrii și simpatizanții PAS vor fi în Piața Marii Adunări Naționale pe 21 mai. Mai mult, am decis să alocăm fonduri pentru a promova acest eveniment. Absolut toate cheltuielile partidului pentru acest eveniment, inclusiv subvențiile parțiale pentru transport, sunt alocate în mod legal și vor fi raportate, la fel, conform legii”, a comunicat partidul.

***

Amintim că recent Maia Sandu a anunțat despre convocarea, pentru data de 21 mai, a Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei. Ulterior, șefa statului a comunicat jurnaliștilor cine se va ocupa de organizarea Adunării.

Pe 12 aprilie, în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul PAS, Dorian Istratii, a declarat că formațiunea nu va organiza transport pentru cei care vor dori să vină la Adunarea Națională „Moldova Europeană” pe 21 mai. Parlamentarul a explicat că evenimentul nu este unul politic, ci de unitate națională.

***

Amintim în acest context că CNA a efectuat, în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI, pe 4 mai, 24 de percheziții în mai multe locații, în urma cărora doi angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului municipal Chișinău, inclusiv șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlcă, au fost reținuți pentru 72 de ore. Aceștia, dar și alte persoane publice, sunt învinuiți de delapidarea bunurilor în proporții considerabile, achiziționate din fonduri externe pentru refugiații ucraineni. Descinderile, urmate de rețineri, au fost salutate de partidul de guvernământ, PAS, și criticate de formațiunile din opoziție PSRM, ȘOR, precum și de primarul Ion Ceban, lider al MAN.

Pe 5 mai, directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat că la domiciliul lui Gîlcă ar fi fost găsite mai multe produse destinate refugiaților ucraineni, între acestea produse alimentare, cuptoare cu microunde, calorifere, cutii cu veselă sau aspirator. Tot pe 5 mai, Ion Ceban a declarat că angajații Primăriei Chișinău, reținuți pentru 72 de ore pentru că ar fi furat din ajutoarele destinate refugiaților ucraineni, vor fi suspendați din funcție, iar dacă vor fi găsiți vinovați – vor fi demiși. Măsurii nu se va supune, totuși, șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlcă. „Nu cred că este vinovat” – și-a argumentat Ceban decizia.

Ulterior, în aceeași zi Boris Gîlcă, cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, a depus cerere de demisie din funcție. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban. Edilul de Chișinău spune că nu va accepta cererea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: