PAS îi contrazice pe Nagacevschi și Tănase: În Constituție va fi introdusă „limba română”, însă procesul este anevoios
Full Article 4 minutes read

PAS îi contrazice pe Nagacevschi și Tănase: În Constituție va fi introdusă „limba română”, însă procesul este anevoios

Informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora în Constituția Republicii Moldova va rămâne sintagma „limba moldovenească” și nu „limba română”, sunt false. Precizarea a fost făcută de către deputata PAS Veronica Roșca, una dintre autoarele inițiativei legislative privind modificarea respectivă. Contactată de NM, parlamentara a precizat că este vorba despre un proces anevoios, însă sintagma urmează să fie modificată.

UPDATE (16:35) Portalul legis.md a reactualizat informația. Art. nr. 13 din Constituție prevede că limba de stat în Republica Moldova este româna.

Ce s-a întâmplat?

Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a publicat pe 30 martie o imagine preluată de pe site-ul legis.md, din care reiese că în Constituția Republicii Moldova, la art.13 care vizează limba de stat, a rămas în vigoare sintagma „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”, cu menționarea că, din 23 martie 2023, „se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine”.

Denumirea de ,,limba moldovenească” a rămas intactă”, a constatat Nagacevschi.

O opinie similară a publicat și ex-ministrul Justiției Alexandru Tănase, fost judecător constituțional.

„Rezultă că acum, conform Constituției, limba de stat în Moldova este limba „moldovenească”, dar care a fost golită de garanția constituțională că aceasta funcționează pe baza grafiei latine. Astfel, dacă mâine la putere vin niște nebuni, ei nu vor avea nici un obstacol să treacă din nou „limba moldovenească” la grafia chirilică, invocând „argumentul” că așa scria Ștefan cel Mare”, a menționat Tănase.

Limba română va fi introdusă în Constituția Republicii Moldova

Contactată de NM, deputata PAS Veronica Roșca a dat asigură că art. 13 din Constituție urmează să fie modificat în cel mai scurt timp și va prevedea că limba de stat în Republica Moldova este limba română. Aceasta a explicat modificările actuale publicate pe legii.md, portal deținut de Ministerul Justiției, fac parte dintr-un proces tehnic și anevoios.

Noi am observat duminică modificarea. Ne-au spus că ei sunt la etapa de inventariere, respectiv vor modifica sintagma în aceste zile”, a precizat Veronica Roșca.

Deputata PAS califică drept „nereușit” faptul că a fost introdusă inițial formularea „desuetă”.

„Strict tehnic, au la dispoziție un termen 30 de zile. Procesul de ajustare este foarte anevoios. Respectiv, în opinia mea, au scris partea cea mai simplă – că se constatată „desuetă”, apoi urmează să schimbe. Noi am fost consternați, zilnic îi întreb: când va fi finalizată modificarea, e penibil. E total nereușit și au lăsat loc de interpretări, dar ei nu au observat nimic ieșit din comun”, a conchis Veronica Roșca.

Parlamentara a precizat că baza de date weblex, care poate fi consultată contra plată, conține deja modificarea finală. Astfel, noua redacție a art. 13 din Constituția Republicii Moldova va arăta astfel:

Articolul 13

Limba de stat, funcţionarea celorlalte limbi

(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcţionînd pe baza grafiei latine.

Notă: Se constată desuetudinea textului „funcţionînd pe baza grafiei latine” de la art.13 alin.(1) conform Legii nr.52 din 16.03.2023, în vigoare 24.03.2023

(2) Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.

(3) Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.

(4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

[Art.13 modificat prin Legea nr.52 din 16.03.2023, în vigoare 24.03.2023]”.

PAS îi contrazice pe Nagacevschi și Tănase: În Constituție va fi introdusă „limba română”, însă procesul este anevoios

screenshot

Amintim că PAS a adoptat un proiect de lege privind executarea Hotărârii CCM din 5 decembrie 2013, care prevede că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română.

Astfel, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: