PAS, sancționat pentru că a distribuit pliante electorale cu Lilian Carp. Reacția formațiunii
Full Article 3 minutes read

PAS, sancționat pentru că a distribuit pliante electorale cu Lilian Carp. Reacția formațiunii

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sancționat sub formă de avertisment Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru încălcarea legislației electorale, prin desfășurarea acțiunilor de agitație electorală în afara perioadei stabilite. Decizia a fost aprobată pe 14 iulie. 

În cadrul ședinței din 14 iulie, Comisia Electorală Centrală a prezentat proiectul de hotărâre în privința sesizărilor privind încălcarea legislației electorale de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), depuse de Mișcarea Alternativă Națională (MAN), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Național Moldovenesc (PNM). Cele trei formațiuni au indicat în demersuri că în raza orașului Chișinău au fost distribuite pliante cu deputatul Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar al capitalei, asta în condițiile în care campania electorală încă nu a început.

Având în vedere faptul că formațiunile au anexat aceleași probe – pliante cu Lilian Carp – și au invocat încălcarea aceluiași articol din codul electoral, CEC a examinat sesizările într-o singură procedură administrativă.

Raportorul Pavel Postica a dat citire proiectului de hotărâre în care se constată încălcările sesizate de CEC.

Examinând conținutul pliantelor prin prisma elementelor caracteristice elementelor publicității politice și agitației electorale se constată următoarele: pliantul conține imaginea dl Lilian Carp și textul „Pentru un Chișinău european”, pe verso este tipărit un text unde se accentuează experiența și activitatea desfășurată de o persoană cu funcție de demnitate publică. Aceste aspecte pot fi încadrate în categoria de publicitate politică, întrunind atât elementul de subiectul publicității, cât și cel de promovare a unui proiect”, a menționat acesta.

Totodată, Postică a menționat că textul pliantelor conține îndemnuri pentru susținerea candidaturii lui Lilian Carp.

„Textul mai conține și următoarele propoziții: „Te rog să mă susții în lupta mea pentru a transfoarmea Chișinăului într-o capitală europeană. Sunt sigur că împreună vom reuși”, fiind o formă de îndemn indirect pentru alegători de a susține candidatura lui Lilian Carp”, a spus acesta.

Astfel, Pavel Postică a declarat că CEC a constatat faptul că pliantele cu Lilian Carp elementele de afișe electorale, distribuirea cărora înainte de începerea campaniei electorale este interzisă.

„În context, având în vedere faptul că PAS se află la prima abatere într-un an calendaristic, inclusiv că există noi prevederi în legislația electorală care terbuie dezvoltate prin alte acte normative subordonate legii, Comisia Electorală Centrală consideră că aplicarea unei sancțiuni sub formă de avertisment ar fi conform principiului proporționalității”, a menționat acesta.

Ulterior, proiectul de hotărâre a fost dezbătut și aprobat unanim.

Reacția PAS

NM a solicitat un comentariu în legătură cu decizia CEC de la purtătorul de cuvânt al PAS Sergiu Bejenari.

„Partidul Acțiune și Solidaritate a luat act de avertismentul Comisiei Electorale Centrale. Vom respecta recomandările CEC în elaborarea materialelor de informare. În același timp, reiterăm că dialogul cu cetățenii despre problemele satelor și orașelor din Republica Moldova face parte din actul democratic pe care îl realizează partidele politice”, a spus acesta.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: