PAS, singur în parlament. BCS a părăsit ședința în semn de protest, Partidul „ȘOR” nici nu s-a prezentat
Full Article 3 minutes read

PAS, singur în parlament. BCS a părăsit ședința în semn de protest, Partidul „ȘOR” nici nu s-a prezentat

Deputații fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit ședința legislativului, fiind nemulțumiți de examinarea declarației prin care este condamnat războiul purtat de Rusia în Ucraina. În replică, președintele Parlamentului le-a spus că inițiativele fracțiunii vor fi susținute, atunci „când vor spune lucrurilor pe nume”.

Vladimir Voronin a propus amânarea examinării, întrucât fracțiunea pe care o reprezintă este de acord să o voteze, dar cu anumite modificări. PAS nu a susținut inițiativa.

„Noi am vrut să fim și corecți față de toți și domnul Voronin a vociferat anumite propuneri vizavi de declarația pe care am înaintat-o noi. Intuind că așa o să procedați, am venit cu o nouă propunere: să creem o comisie comună, dar nu ați vrut nici să o supunem dezbaterilor. Dacă nu doriți să o discutăm, noi vrem să mergem în fața cetățenilor și să-i dăm citire, să cunoască despre ce este vorba. Cu regret constatăm că, din nou, opoziția nu este auzită”, a declarat deputatul BCS, Grigore Nocav.

În replică, speakerul parlamentului Igor Grosu i-a spus că a citit declarația, însă nu a găsit în ea „retragerea armatei ruse, care se află ilegal pe teritoriul nostru, retragerea munițiilor și o condamnare că zboară rachete prin spațiul nostru”.

„Când o să aveți maturitatea și o să spuneți pe nume lucrurilor, atunci o să cred în intenția voastră. Fățărnicie”, a adăugat Grosu.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova a elaborat o declarație prin care condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Proiectul urmează a fi aprobat de Parlament. Inițiativa, înregistrată pe 24 Februarie 2023, când se împlinește un an de la declanșarea războiului, aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS.

Deputații constată că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. În același timp, autoritățile Republicii Moldova susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina. Documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutor locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Deputații lansează un apel la unitate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii Republicii Moldova care doresc pace și libertate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: