Primăria Chișinău, despre eleva rănită la școală, din cauza reparației proaste: Nu s-au respectat normele în construcții
Full Article 5 minutes read

Primăria Chișinău, despre eleva rănită la școală, din cauza reparației proaste: Nu s-au respectat normele în construcții

Experții vor realiza o expertiză tehnică a lucrărilor de reparație din cadrul Liceului „Lucian Blaga”, unde o bucată de tencuială a căzut peste o elevă în timpul orelor. Informația a fost confirmată de către șeful Direcției de Educație a municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței din 20 octombrie a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Totodată, Pavaloi susține că instituția a beneficiat de o serie de alocații, inclusiv și pentru reparația acoperișului deteriorat în urma ploilor abundente din această vară. Primele cercetări ar arătat că reparația s-a făcut fără respectarea normelor în construcții.

Andrei Pavaloi susține că deocamdată nu este clar cine se face vinovat de incident, însă spune că lucrările de reparație nu au fost coordonate cu Direcția de Educație.

Instituția este la balanța economică a Direcției educație, tineret și sport din sectorul Rîșcani. Luni am fost informat de către direcția de sector, dar și directorul instituției de învățământ că o bucată de tencuială a căzut peste un elev. Inginerii au mers la fața locului și au constat că în cabinetul în care s-a petrecut acest incident, a fost făcută reparație cosmetică fără a se pune la curent direcția de sector. A fost tencuit podul fără a fi respectate normele în construcții, nu a fost folosită plasă, nu a fost folosit betonul contact. La ziua de astăzi am solicitat o expertiză tehnică a lucrărilor care au fost executate acolo neconform„, a spus Pavaloi.

Șeful Direcției de Educație anunță că Liceul „Lucian Blaga” a primit ajutor pentru restaurarea acoperișului deteriorat în această vară, inclusiv și bani.

„În anul 2019, instituției i-au au fost alocate 1 514 000 lei. Solicitarea directoarei a fost de a fi construit gardul și termoizolorarea unei părți a clădirii, deși noi am insistat să fie făcut acoperișul. În această vară, în urma calamităților naturale o parte din foile de ardezie au fost luate de vânt. Îndată au fost schimbate de către direcția de sector, dar au fost solicitați și suma de 700 000 lei pentru reparația capitală a porțiunii care a fost afectată. Acești 700 000 lei au fost alocați, însă o dată cu efectuarea caietului de sarcini s-a constat că mai sunt necesari încă 415 000, lucru care a fost făcut la rectificarea de marția trecută prin intermediul direcției de finanțe”, a precizat reprezentantul Primăriei.

Mai mult, Pavaloi a precizat că a fost deja semnat contractul pentru rectificarea acestei porțiuni.

„Pentru anul 2023 la fel a fost planificată suma necesară restantă pentru a executa toate lucrările la acoperișul instituției. Tot în anul 2022, au fost alocați 1 900 000 lei, care au fost folosiți pentru reparația blocurilor sanitare. Când voi avea constatările experților, o să vin cu o informație suplimentară despre a cui vină a fost că a căzut acea bucată de tencuială”, a conchis Pavaloi.

Din spusele lui Andrei Pavaloi copilul s-a ales doar cu o sperietură, iar părinții nu au depus o plângere.

„Din punct de vedere medical, consecințe nu sunt. Am apelat la medici, medicii au examinat copilul, careva traumatisme nu a suferit. Nu avem plângeri nici verbale și nici scrise”, a spus Șeful Direcției de Educație.

Consilierul municipal Andrei Năstase i-a cerut lui Andrei Pavaloi să documenteze cazul și să i-a măsuri rigide cu cei care se fac vinovați.

„Eu constat că dumnevoastră nu aveți răspuns la toate întrebările și asta nu este bine. Dar cel mai grav este că în Republica Moldova și în mod special în Chișinău se așteaptă să se moară cineva ca să se ia niște măsuri, să se intenteze dosare penale, să se intenteze măsuri disciplinare, să se demisioneze. Slava Domnului că acest copil s-a ales doar cu o sperietură, dar dacă era alt fel? Rugămintea mea este ca în primul să se verifice de direcția și competența cui este acest caz? Haideți să se verifice cine și ce nu a făcut la timp”, a declarat Năstase.

Amintim că o bucată de tencuială a căzut peste o elevă în timpul orelor. Cazul a avut loc pe 17 octombrie, la Liceul „Lucian Blaga” din Chișinău.

***

În urma precipitațiilor abundente din luna august, mai multe școli și grădinițe din capitală au suferit pagube de aproximativ 12,5 milioane de lei. Din sursele Fondului de Rezervă al municipiului Chișinău au fost alocați 2,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploii puternice.

În total, din bugetul municipal, pentru reparații în școli și grădinițe pentru anul 2022, au fost rezervați 170 de milioane de lei, cu aproximativ 60 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: