Paza paradei LGBT a costat statul 4 milioane lei? MAI: „Subiectul nu poate fi comentat”
Full Article 3 minutes read

Paza paradei LGBT a costat statul 4 milioane lei? MAI: „Subiectul nu poate fi comentat”

Patru milioane de lei – atât, potrivit primarului de Chișinău, Ion Ceban, ar fi costat bugetul de stat asigurarea pazei participanților la Marșul Pride din 19 iunie. Contactat de NM, responsabilul de comunicarea cu mass-media din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Daniel Mazepa, a refuzat să spună cât ar fi cheltuit instituția pentru asigurarea protecției participanților la marș, menționând că un calcul estimativ ar dura mai multe zile. „Subiectul nu poate fi comentat”, a declarat acesta.

„4 milioane de lei. Atât, potrivit estimărilor colegilor, a cheltuit guvernarea când a asigurat cu pază parada homosexualilor de duminică, care a fost una ilegală. Sute de polițiști au fost scoși în stradă în zi de weekend în mod organizat, ceea ce implică indiscutabil cheltuieli suplimentare, plus tehnică și blindate scoase în stradă. Plus la asta, au fost stopate și redirecționate mai multe unități de transport public, lucru care la fel a inclus cheltuieli. În prezent se fac calculele”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Într-o reacție pe Facebook, membra GENDERDOC-M, organizație care apără drepturile comunității LGBT+ din Moldova, Angelica Frolov, a declarat că o pază mai sporită a evenimentului a fost determinată, inclusiv, de „ieșirile homofobe” ale edilului capitalei.

„Dacă nu avea Ceban ieșirile lui homofobe, poate nu era nevoie de protecție atât de mare. Poliția protejează pentru că există riscuri și ură socială. Să dai vina pe victimă este un specific moldovenesc începând cu violența în familie”, a scris, în replică, membra GENDERDOC-M, Angelica Frolov.

Contactat de NM, responsabilul de comunicarea cu mass-media din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Daniel Mazepa, a declarat că duminică, 19 iunie, 2210 angajați polițiști și carabinieri au asigurat ordinea publică în timpul Marșului Solidarității și în timpul protestului. Totuși, Mazepa a refuzat să spună cât ar fi cheltuit instituția pentru asigurarea protecției participanților la Marșul Pride.

„Subiectul cheltuielilor MAI în asigurarea ordinii și securității la evenimente publice nu poate fi comentat fără calcule tehnice, care durează mai multe zile. Dacă aceste cheltuieli prezintă interes, vă rugăm să interveniți cu o solicitare scrisă. Se va examina și oferi răspuns în termeni legali”, a menționat pentru NM Daniel Mazepa.

Duminică, 19 iunie, la Chișinău a avut loc Marșul Solidarității – Pride 2022, organizat de comunitatea LGBT+ din Republica Moldova. Evenimentul a fost monitorizat de mai mulți polițiști, care au înconjurat membrii comunității. Pe 21 iunie, membrii GENDERDOC-M au acuzat forțele de ordine, dislocate pe traseul Marșului Pride din 19 iunie, că ar fi insultat și și-ar fi permis comentarii degradante față de participanții la eveniment. Într-o notă informativă făcută publică, GENDERDOC a îndemnat participanții Marșului Pride să raporteze cazurile de intimidare din partea poliției. Într-o reacție pentru NM, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu un apel către populație, prin care le-a cerut să raporteze oficial nemulțumirile față de acțiunile angajaților MAI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: