Pe cine ar vota cetățenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Sondaj
Full Article 2 minutes read

Pe cine ar vota cetățenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Sondaj

Respondenții unui sondaj au fost întrebați pentru cine ar vota în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Din totalul celor deciși, pe primul loc ar ieși Maia Sandu – cu 47,5%, urmată de Igor Dodon – cu 22,8%. Datele au fost prezentate de WatchDog. 

Din totalul eșantionului, 38,3% au spus că ar vota pentru Maia Sandu, 18,4% – pentru Igor Dodon, 6,2% – Ion Ceban, 4,9% – Ion Chicu, 3,2% – Vladimir Voronin, 3,2% – Renato Usatîi, 2,5% – Ilan Șor, 2,2% – Marina Tauber, 0,3% – Ștefan Gligor.

1,6% au spus că ar vota alt candidat, 6,8% – nu ar participa la alegeri, 10,3% – nu au decis și 2,1% nu au răspuns.

În comparație, în ianuarie, pentru Maia Sandu au declarat că și-ar da votul 28,2%, în martie – 31,8%. Pentru Igor Dodon, în ianuarie – 17,6%, în martie – 17,8%. Pentru Ion Ceban, în ianuarie – 8,5%, în martie – 4,7%.

Din totalul celor deciși, pe primul loc ar ieși Maia Sandu – cu 47,5%, urmată de Igor Dodon – cu 22,8% și Ion Ceban – cu 7,7%.

„Dacă ne-am uita la acest grafic ar însemna că, având în vedere voturile diasporei, Maia Sandu va avea șanse să câștige din primul tur. Eu aș recomanda toată lumea să fie reținută în astfel de prognoze pentru că alegerile sunt mult mai diferite, campaniile electorale schimbă foarte mult, apar mai mulți candidați, oferta este mult mai diversă”, a menționat Valeriu Pașa, expertul comunității WatchDog.md.

Pe cine ar vota cetățenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Sondaj

De menționat că volumul eșantionului este de 1015 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Eroarea maximă este de ±3,1%. Perioada de culegere a datelor: 4-13 aprilie 2023. Sondajul este realizat în cadrul unui proiect implementat de către WatchDog.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: