Pedepse mai mari pentru violența în familie față de copiii minori, femeile gravide sau persoanele cu dizabilități
Full Article 2 minutes read

Pedepse mai mari pentru violența în familie față de copiii minori, femeile gravide sau persoanele cu dizabilități

Răspunderea penală pentru violența în familie săvârșită cu bună știință față de un minor, de o femeie gravidă sau profitând de starea de neputință a victimei, care se datorează vârstei înaintate, bolii, dizabilității ori altui factor, va fi înăsprită. Asta după ce Guvernul a probat, în cadrul ședinței de astăzi, 22 iulie, noi mecanisme de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie.

Potrivit Guvernului, pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în acest domeniu, dar și pentru a nu admite încălcarea drepturilor victimelor violenței domestice sau violenței sexuale la etapa de urmărire penală și la etapa examinării cauzelor în instanța de judecată se propun modificări la Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Codul de executare și Codul contravențional.

De asemenea, se propune redefinirea noțiunii de viol și garantarea unui mecanism de asigurare a drepturilor procesuale ale victimelor infracțiunilor cu privire la libertatea și integritatea sexuală. Totodată, se urmărește elaborarea unui mecanism funcțional privind aplicarea măsurilor de protecție în cazul violenței domestice și solicitarea ordonanței de protecție.

În scopul protejării eficiente a victimei, se propune ca drepturile victimei să fie completate cu dreptul de a da explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite, să fie asistate, în condițiile legii, de un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat, să-i fie asigurate dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, să-i fie prestate servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică posttraumatică și consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Proiectul mai urmărește modificarea normelor procesuale, pentru a evita pe cât de mult posibil contactul dintre prepusul agresor și victima violenței. Această modificare are drept scop reducerea revictimizării victimei în cazul confruntării acesteia cu persoana bănuită sau învinuită.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: