Pensiile vor fi reexaminate după o nouă formulă din 1 ianuarie. Ce presupune modificarea?
Full Article 2 minutes read

Pensiile vor fi reexaminate după o nouă formulă din 1 ianuarie. Ce presupune modificarea?

De la 1 ianuarie 2023, va fi aplicată o nouă formulă de reexaminare a pensiei pentru limita de vârstă pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea acesteia. Cabinetul de miniștri a aprobat pe 28 decembrie prin hotărâre de Guvern, modificarea Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.

Noua formulă presupune însumarea cuantumului pensiei calculate cu valoarea pensiei pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, fapt ce va asigura majorarea garantată a cuantumului pensiei după reexaminare.

Totodată, conform proiectului, începând cu 1 ianuarie 2023, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite sau reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, la a căror calculare a fost inclusă în stagiul de cotizare perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă. Pentru perioada respectivă, ca bază de calcul a pensiei va fi utilizat  salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim lunar, cum era anterior.

Amintim că Ministrul Finanțelor a spus că din lipsă de fonduri, pensiile în aprilie 2023 vor fi indexate doar cu 14,1%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: