Pentru pacienți și medici. Încotro pleacă banii. Partea a 3-a
Full Article 5 minutes read

Pentru pacienți și medici. Încotro pleacă banii. Partea a 3-a

NM continuă să relateze, pentru ce autoritățile vor cheltui impozitele noastre în anul 2020. În primele două articole, noi am scris despre cheltuielile pentru protecția socială și educație. Noul text este despre cheltuielile destinate sănătății, cota lor în cheltuielile totale ale statului fiind de peste 10 ori mai mică decât media în Europa.

În anul 2020, 10,4 miliarde de lei din bugetul național vor fi repartizate pentru pacienți și medici. Aceasta înseamnă 13,1% din toate cheltuielile din buget. În valoare nominală, cheltuielile vor crește cu 9,6%, dar în cea reală, vor rămâne la nivelul precedent.

* Pentru sănătatea unui locuitor al Moldovei se vor cheltui în medie aproximativ 3900 de lei (aproape 200 de euro) anual. Este de 14 ori mai puțin decât în medie în Europa și aproape de 5 ori mai puțin decât în România.

O parte importantă din cheltuielile pentru sănătate – 8,4 miliarde de lei – o constituie bugetul de asigurări medicale. Acesta se formează din contribuțiile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (5,4 miliarde de lei) și transferuri din bugetul de stat (3 miliarde de lei).

Reamintim că mărima contribuțiilor constituie 9% din salariu (angajatorul achită o jumătate, angajatul – cealaltă jumătate) sau 4056 de lei în formă de contribuție personală. Apropo, de cinci ani consecutiv, mărimea acestei contribuții rămâne aceeași. Conform calculelor Ministerului Sănătății, contribuția personală din acest an ar trebui să fie de 8589 de lei, dar întrucât această sumă este imposibilă pentru majoritatea populației țării, mărimea contribuției nu se modifică.

Comparativ cu anul trecut, cheltuielile bugetului de asigurări medicale vor crește cu 11,4%.

Creșterea a fost influențată de faptul că de la 1 aprilie 2020, vor fi majorate cu 10% salariile pentru aproape 50 de mii de medici și asistente medicale, în acest scop fiind planificate 300 de milioane de lei.

Deci, dacă bugetul de asigurări medicale s-ar diviza pe categorii, ar fi:

4,2 miliarde de lei vor fi repartizate spitalelor. Se preconizează majorarea numărului de pacienți tratați și reducerea rândurilor pentru intervențiile chirurgicale planificate.

2,3 miliarde de lei – pentru asistența medicală primară: policlinici, puncte medicale. Din acestea, 655 de milioane vor fi repartizate pentru medicamentele compensate. Aceste cheltuieli vor fi majorate cu aproape 10%.

706,6 milioane de lei se vor cheltui pentru ambulanță. În comparație cu anul trecut, este o creștere cu 15%. Un motiv este majorarea începând cu 1 octombrie a remunerării pentru pentru serviciul de noapte al medicilor de la ambulanță.

777,4 milioane de lei – pentru asistența medicală specializată. Este cu aproape 40% mai mult decât anul trecut. Banii vor fi repartizați pentru medicamente, tratamentul copiilor cu dizabilități, serviciile oftalmologice pentru persoane cu deficiențe de văz.

224,4 milioane de lei – pentru serviciile de specializare înaltă.

87,4 milioane de lei vor fi repartizate pentru administrarea sistemului de sănătate.

68,1 milioane de lei – pentru asistența medicală comunitară și îngrijire la domiciliu.

40 de milioane de lei vor fi pentru profilaxia maladiilor.

20 de milioane de lei constituie Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale și 10 milioane de lei – Fondul de Rezervă.

De asemenea, o parte din mijloacele bugetare – 76,4 milioane de lei – va fi repartizată pentru programele din domeniul sănătății, în special, pentru asigurarea cu medicamente a bolnavilor de diabet zaharat.

Aproximativ aceeași sumă – 76,8 milioane de lei – va fi repartizată pentru modernizarea sistemului prin finanțarea de către Banca Mondială. Din aceste mijloace, se preconizează să fie majorat numărul pacienților cu boli cardiovasculare, care beneficiază de medicamente compensate, precum și penttru modificarea sistemului de stimulare a angajaților din spitale.

* Pentru cercetări fundamentale și aplicate în domeniul biomedicinei se vor cheltui 6,5 și, respectiv, 38 de milioane de lei.

* Pentru sănătatea publică – 192,7 milioane de lei.

* Pentru medicina legală – 54,8 milioane de lei.

* Pentru învățământul medical – 306,5 milioane de lei.

* Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va primi 39,5 milioane de lei.

Investiții capitale în domeniul sănătății:

Construcția secției internare a Departamentului de medicină urgentă a Institutului de Medicină Urgentă de pe str. Toma Ciorbă, 1 – 24 de milioane de lei, dintre care 16 milioane de lei – finanțare externă.

Reconstrucția blocului chirurgie al Institutului de Medicină Urgentă – 15 milioane de lei.

4,5 milioane de lei sunt planificate pentru reparația clădirii și modernizarea teritoriului adiacent al Spitalului public de pe str. Drumul Viilor.

Menționăm că aceste cheltuieli capitale au fost preluate din bugetul de anul trecut. Ce-i drept, reabilitarea clădirii și a teritoriului adiacent va costa anul acesta cu 1,5 milioane de lei mai mult.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: