Pentru prima oară în 19 ani, Japonia a declarat că insulele Kurile sunt „ocupate ilegal de Rusia”
Full Article 2 minutes read

Pentru prima oară în 19 ani, Japonia a declarat că insulele Kurile sunt „ocupate ilegal de Rusia”

Pentru prima dată după 2003, Japonia a calificat patru mici insule din nordul arhipelagului drept „ocupate ilegal” de Rusia, într-un moment în care relațiile ruso-japoneze s-au deteriorat grav din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP, citat de hotnews.ro.

În „Cartea albastră” diplomatică anuală publicată vineri, Tokyo a folosit din nou acest termen în legătură cu patru insule din arhipelagul Kurile, care se învecinează cu marea insulă Hokkaido din nordul Japoniei.

Numite de Japonia „Teritoriile de Nord”, aceste patru insule au fost invadate de armata sovietică în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, în august 1945, și ulterior anexate de Moscova.

Această dispută teritorială a împiedicat semnarea unui tratat de pace între cele două țări după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Principala preocupare între Japonia și Rusia este Teritoriile nordice”, a declarat Ministerul japonez de Externe în ultima sa Carte Albastră.

„Teritorii nipone ocupate ilegal de Rusia”

Acesta le-a numit „teritorii nipone asupra cărora Japonia are dreptul de suveranitate, dar care sunt în prezent ocupate ilegal de Rusia”.

De asemenea, ministerul a mai spus că războiul ruso-ucrainean exclude în prezent continuarea discuțiilor cu Rusia cu privire la un posibil tratat de pace bilateral.

Moscova a decis deja în martie, brusc, să renunțe la aceste negocieri cu Japonia, considerând că „este imposibil să discutăm (…) cu un stat care ocupă o poziție vădit neprietenoasă și care caută să dăuneze intereselor Rusiei”, a protestat Tokyo.

„Într-un moment în care Japonia a devenit o țară neprietenoasă și s-a alăturat unei serii întregi de acțiuni ostile împotriva țării noastre, este într-adevăr foarte dificil să vorbim despre continuarea procesului de negociere”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.

Cele patru insule ale arhipelagului Kuril în cauză sunt „teritoriu inalienabil al Federației Ruse”, a adăugat el.

Japonia a participat la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

De asemenea, Tokyo a decis la începutul lunii aprilie să înceteze să mai importe cărbune rusesc, rămânând în același timp implicat în proiecte petroliere offshore în apropiere de Sahalin, în Extremul Orient rusesc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: