Percheziții la un un politician de opoziție din Transnistria. A încercat să participe la așa-numitul scrutin prezidențial
Full Article 4 minutes read

Percheziții la un un politician de opoziție din Transnistria. A încercat să participe la așa-numitul scrutin prezidențial

Mai multe canale de Telegram din stânga Nistrului au anunțat, pe 29 decembrie, că în apartamentului politicianului de opoziție Anatolii Dirun au avut loc percheziții și că pe numele acestuia ar urma să fie inițiat un dosar penal pentru „fals în acte”. Seara, pe o pagină de pe rețelele de socializare a politicianului a fost publicat un mesaj în care acesta nu neagă informațiile și precizează că nu intenționează să părăsească Transnistria. Amintim că, anterior, Dirun a încercat să participe la alegerile locale pentru funcția de șef al administrației de la Tiraspol.

Pe 29 decembrie, mai multe canale de Telegram anonime au scris că autoritățile de facto de la Tiraspol ar pregăti noi dosare pe numele opoziției. Canalul „Prednestroveț” («Приднестровец») a relatat despre Anatol Dirun, un opozant local, de profesie politolog. Recent, acesta și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de lider al regiunii transnistrene, însă nu a fost înregistrat în cursa electorală. Drept reacție, Dirun a îndemnat alegătorii să boicoteze „scrutinul”.

„Prednestroveț” a scris că, acum trei zile, în apartamentul lui Dirun au avut loc percheziții, fiindu-i ridicat computerul și alte lucruri personale. Potrivit sursei, s-ar pregăti acuzarea lui Dirun de fals în acte, conform art. 324 din Codul Penal al regiunii transnistrene, care prevede sancțiuni de până la doi ani de închisoare pentru astfel de fapte.

„Potrivit informațiilor pe care le deținem, Anatolii Dirun a părăsit republica, din frică de a fi arestat”, a scris canalul de Telegram anonim, amintind că lui Dirun i-a fost refuzată înregistrarea în cursa electorală tocmai din motivul că o parte dintre semnăturile în susținerea sa pe care le-a prezentat nu ar fi fost valide.

NM nu a reușit să ia legătura cu Dirun. Telefonul acesta este deconectat, iar pe rețelele se socializare acesta nu a apărut. Cu toate acestea, în seara de 29 decembrie, pe canalul său de Telegram a fost publicat un mesaj din numele său.

„Nu voi nega ceea ce a scris canalul „Prednestroveț”. Anumite persoane își doresc foarte mult să plec din republică în aceste circumstanțe. Însă după ce am analizat situația, am decis să rămân acasă”, se arată în mesaj.

În continuare, urmează o adresare către serviciile speciale transnistrene: „Băieți, alegerile s-au finalizat, candidatul vostru a învins. De aceea, este timpul să vă liniștiți, să ne întoarcem la „viața pașnică”. Nu pot să afirm că mi-a făcut plăcere să vă văd mașinile, să vă simt prezența în timpul discuțiilor telefonice. Însă cel mai milt m-ați uimit prin capacitatea de a „răscoli” în computere străine de la distanță”.

De asemenea, în mesaj a fost menționat și liderul local Vadim Krasnoselski, pe care îl îndeamnă să nu își înceapă noul mandat „cu show-uri”. „Cel mai bun lucru pe care îl puteți face acum este să ne întoarceți tehnica ridicată, care aparține fiului meu. Politicienii puternici nu luptă cu femeile și copiii”, se mai arată în mesaj.

***

Amintim că Anatolii Dirun este un ex-deputat al Sovietului Suprem de la Tiraspol, doctor în științe politice. Acesta este unul dintre candidații care nu au fost lăsați să participe la scrutinul din 12 decembrie (ale căror rezultate nu au fost nerecunoscute oficial).

Dirun a deținut funcția de deputat local în perioada 2005-2020, al doilea mandat obținându-l în calitate de membru al Partidului „Renașterea”  («Обновление»). De atunci, acestuia i-a fost refuzată de trei ori înregistrarea la alegeri.  În 2020, acesta și-a anunțat intenția de a lansat proiectul politic „Noua Republică” ( «Новая республика»).

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: