Persoană LGBT+ din Rusia, blocată la Aeroportul Chișinău, după ce a cerut azil politic. Activistă: Au încercat să o trimită înapoi
Full Article 2 minutes read

Persoană LGBT+ din Rusia, blocată la Aeroportul Chișinău, după ce a cerut azil politic. Activistă: Au încercat să o trimită înapoi

O persoană non-binară din Rusia ar fi cerut azil politic în Republica Moldova, însă acesteia i s-ar fi spus că „în Moldova nu mai sunt locuri”. Cel puțin aceasta declară activista pentru drepturile persoanelor LGBT și membra echipei Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, Angelica Frolov. 

Cazul a avut loc noaptea trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Angelica Frolov spune că la controlul de pașapoarte, persoanei i s-a spus că în Moldova nu mai sunt locuri, urmare a solicitării azilului. Mai târziu, persoana non-binară ar fi fost impusă să semneze hârtia că este de acord să fie trimisă înapoi. Într-un final persoana a refuzat să semneze.

Contactată de NM, Frolov a precizat că a fost totuși demarată procedura de examinare a cererii de oferire a azilului, însă decizia finală nu a fost luată, iar persoana respectivă continuă să se afle în zona de așteptare de la Aeroport.

Astfel, se menționează că în prezent nu sunt impuse restricții de circulație pentru anumite categorii de cetățeni. „În continuare sunt admise în țară toate persoanele care îndeplinesc condițiile legale de intrare în Moldova. Aceste informații sunt accesibile și publice pe sursele de informare ale Poliției de Frontieră”, a comunicat instituția pentru NM.

Totodată, Poliția de Frontieră a amintit despre faptul că după data de 24 februarie 2022, odată cu instituirea situației de urgență legată de război în imediata apropiere de frontiera Republicii Moldova, toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii riscurilor de securitate.

„La fel, menționăm că Republica Moldova este semnatară și respectă norma internațională privind admisia și azilul persoanelor solicitante”, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Non-binaritatea este un spectru de identități de gen, care nu sunt exclusiv masculine sau feminine, ci mai degrabă cad în afara acestei binarități.

Unele identități non-binare pot fi considerate ca făcând parte din categoria transgender, deoarece multe persoane non-binare se identifică cu un gen diferit de sexul atribuit la naștere. Alte identități non-binare sunt independente, argumentul principal fiind că unele persoane intersex sunt, de asemenea, non-binare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: