Persoanele din categoriile social-vulnerabile se vor putea angaja mai ușor. Statul va oferi subvenții pentru angajatori
Full Article 2 minutes read

Persoanele din categoriile social-vulnerabile se vor putea angaja mai ușor. Statul va oferi subvenții pentru angajatori

Proiectul de lege care prevede că persoanele din categoriile social-vulnerabile se vor putea angaja mai ușor a fost adoptat în lectură finală în ședința extraordinară a Parlamentului din 21 ianuarie.

Proiectul de lege prevede subvenții lunare în valoare de 80% din salariul angajatului pe o perioadă de 6 luni pentru agentul economic care angajează pe o perioadă de cel puțin 12 luni șomeri din următoarele categorii:
– tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani: din familii defavorizate, orfani, rămaşi fără îngrijirea părinţilor, aflaţi sub tutelă sau curatelă;
– persoane cu dizabilități;
– persoane cu vîrsta de 50 de ani și peste; precum și alte categorii supuse riscului de excluziune socială.

De asemenea, autorii își propun stimularea mobilității forței de muncă, prin excluderea distanței mai mare de 20 km de la domiciliu ca și criteriu pentru indemnizația unică de încadrare.

Persoanele cu dizabilități accentuate sau severe, șomeri, care se angajează într-o altă localitate vor beneficia de o indemnizație lunară neimpozabilă pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

La fel, este prevăzută facilitarea angajării prin aplicarea perioadei de probă la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, persoana cu dizabilități nu va mai fi îngrădită în dreptul de a obține statutul de șomer și de a beneficia de măsuri de ocupare a forței de muncă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: