Peste 1000 de pacienți care au învins coronavirusul au donat plasmă pentru a salva vieți
Full Article 2 minutes read

Peste 1000 de pacienți care au învins coronavirusul au donat plasmă pentru a salva vieți

1060 de persoane tratate de COVID-19 s-au solidarizat în lupta contra infecției. Acestea au donat sânge, asigurându-se astfel 3612 doze de plasmă. Acestea au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de coronavirus.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) îndeamnă toate persoanele care s-au tratat de COVID-19 să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ministerului, donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19. Acestea trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani și să nu sufere de boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Doritorii pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoane: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: