Peste 1000 de pacienți care au învins coronavirusul au donat plasmă pentru a salva vieți
Full Article 2 minutes read

Peste 1000 de pacienți care au învins coronavirusul au donat plasmă pentru a salva vieți

1060 de persoane tratate de COVID-19 s-au solidarizat în lupta contra infecției. Acestea au donat sânge, asigurându-se astfel 3612 doze de plasmă. Acestea au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de coronavirus.

x

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) îndeamnă toate persoanele care s-au tratat de COVID-19 să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ministerului, donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19. Acestea trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani și să nu sufere de boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Doritorii pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoane: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: