Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta dosarul lui Dodon, nu mai lucrează la Procuratura Anticorupție
Full Article 3 minutes read

Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta dosarul lui Dodon, nu mai lucrează la Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție va desemna un alt procuror care va instrumenta dosarul în care este vizat Igor Dodon. Informația a fost confirmată pentru NM de către serviciul de presă al instituției. Decizia a fost luată în legătură cu noile prevederi legale adoptate de Parlament la sfârșitul lunii iulie, prin care se modifică procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și care îl vizează și pe Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta dosarul ex-președintelui țării.

La 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor). Noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și anume, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate.

„La momentul când a intrat in vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau doi procurori delegați din alte procuraturi care au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc. Din aceste considerente, după consultarea cu procurorul-șef Anticorupție, procurorul general a sistat delegarea acestor procurori care nu întrunesc noile condiții legislative”, au precizat pentru NM reprezentanții instituției.

Astfel, Procuratura Anticorupție va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori.

„Dar această modificare legislativă îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi care nu au 4 ani de activate, dar care deseori sunt numiți în funcție prin concurs după o perioadă de delegare în care obțin experiența și pregătirea pentru funcția de procuror anticorupție. Cei cinci procurori anticorupție numiți în funcție toamna trecută au fost toți tineri procurori delegați din alte procuraturi”, au conchis reprezentanții Procuraturii.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Petru Iarmaliuc a fost angajat la Procuratura Anticorupție, pe poziția de consultant al procurorului, în martie 2017. Din 2017 și până în 2019 a studiat la Institutul Național al Justiției, instituție care pregătește viitori judecători și procurori. În toată această perioadă, a făcut voluntariat la Procuratura Anticorupție (PA).

În iunie 2019, se angajează din nou pe poziția de consultant al procurorului la Procuratura mun. Chișinău, iar în decembrie același an, este numit procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Doi ani mai târziu, este transferat la PA.

După ce a intrat în sistem, Iarmaliuc a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță, precum dosarul fostului șef al Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Ciocana, Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită, precum și dosarul în care figurează foști deputați transfugi, cercetați pentru îmbogățire ilicită.

În mai 2022, Iarmaliuc a devenit cunoscut opiniei publice drept membru al echipei de procurori care gestionează dosarul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere pasivă, trădare de patrie, finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală și îmbogățire ilicită.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: