Pfizer, Moderna, Sinopharm sau Sputnik? În Ungaria s-a încheiat un studiu amplu despre eficiența vaccinurilor
Full Article 3 minutes read

Pfizer, Moderna, Sinopharm sau Sputnik? În Ungaria s-a încheiat un studiu amplu despre eficiența vaccinurilor

Savanții maghiari au finalizat un studiu amplu, în cadrul căruia a fost analizată eficiența vaccinurilor anti-Covid disponibile în țară: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V și Sinopharm. Potrivit rezultatelor cercetării, care au fost publicate de ScienceDirect, datorită imunizării, s-a reușit evitarea a circa 9 500 de decese. 

Savanții maghiari au studiat datele a 3,74 mln de cetățeni vaccinați în Ungaria, cu vârstele de peste 16 ani. Schema de vaccinare a fost considerată finalizată după 7 zile de la ultima doză. Ulterior, au fost analizate toate datele cu privire la infectarea cu COVID-19 printre persoanele imunizate. Din aceste date au fost făcute concluzii cu privire la eficiența fiecărui preparat în parte, în comparație cu grupul de control, în care au intrat cetățenii nevaccinați ai țării.

Studiul a debutat pe 22 ianuarie 2021 (după fix o săptămână de la prima persoană imunizată cu ambele doze) și s-a încheiat pe 10 iunie. Savanții au constatat că cel mai utilizat preparat a fost Pfizer-BioNTech (aproape 1,5 mln de persoane vaccinate cu două doze). Urmează preparatul chinezesc Sinopharm (aproape 900 de mii), pe locul trei — Sputnik V (820 mii), pe patru — AstraZeneca (peste 300 de mii), iar pe cinci — Moderna (peste 200 de mii).

Pe durata studiului au fost înregistrate 6912 infectări cu coronavirus printre persoanele imunizate cu două doze. Din cauza infecției au decedat în toată țara, în această perioadă, 13 533 de oameni, dintre care doar 553 persoane imunizate cu două doze.

Concluzii

Savanții au ajuns la concluzia că toate preparatele au demonstrat o eficiență înaltă împotriva infectării cu COVID-19 și foarte înaltă împotriva provocării unei forme grave a bolii și a decesului. De asemenea, s-a demonstrat că, în practică, vaccinurile sunt și mai eficiente decât în cadrul testărilor clinice.

Printre persoanele vaccinate infectate, numărul noilor cazuri pe durata studiului a variat între 1,73−9,3 raportat la 100 de mii de oameni, printre nevaccinate — 49,49−62,33 raportat la 100 de mii. Numărul deceselor printre vaccinați  — 0,04−0,60 la 100 de mii, printre nevaccinați  — 1,56−1,89 la 100 de mii.

Eficiența preparatelor împotriva infectării cu SARS-CoV-2:

  • Moderna — 88,7%;
  • Sputnik V — 85,7%;
  • Pfizer-BioNTech — 83,3%;
  • AstraZeneca — 71,5%;
  • Sinopharm — 68,7%.

Eficiența medie a vaccinurilor împotriva deceselor cauzate de COVID-19 variază între 87,8−97,5% (în funcție de preparat), însă în grupa de vârstă 16 – 44 de ani eficiența este de 100% pentru toate preparatele. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, datorită imunizării, s-au evitat circa 9 500 de decese.

De menționat că, în Ungaria, preparatele Pfizer-BioNTech și Moderna au fost utilizate doar pentru imunizarea persoanelor cu boli cronice, precum diabet de tip 2 sau probleme cardio-vasculare, ceea ce ar putea influența concluzia cu privire la eficiența preparatelor. Atfel, în cazul Moderna, 36% dintre persoanele imunizate aveau peste 65 de ani.

În ceea ce privește preparatul Sputnik V, studiul a confirmat rezultatele din timpul testelor clinice. Preparatul protejează în proporție de 95,4% de deces în cazul infectării, având o eficiență înaltă atât printre tineri, cât și printre vârstnici. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: