Pierderi de milioane. Întreprinderile din municipiul Chișinău care „toacă” banii publici
Full Article 2 minutes read

Pierderi de milioane. Întreprinderile din municipiul Chișinău care „toacă” banii publici

Întreprinderile municipiului Chișinău au înregistrat un profit total de 23 mln de lei, anul trecut. Cea mai profitabilă s-a dovedit a fi Piața Centrală – 9 mln de lei. La polul opus la capitolul încasări este Chișinău-Proiect, cu pierderi de 2,6  mln lei. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței primăriei din 17 februarie, de către Eugenia Ciumac, șefa Direcției Management Financiar a Primăriei Chișinău.

Potrivit acesteia, din 54 de întreprinderi municipale, 25 au înregistrat profit, iar șapte – pierderi. Dintre cele 23 de întreprinderi municipale gestionare ale fondului locativ, 22 sunt în proces de insolvabilitate din 2016 și doar una înregistrează profit.

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate a acumulat, anul trecut, un profit de 6 milioane 800 de mii de lei, iar Regia Transport Electric – 2,7 mln lei.

Întreprinderea din Chișinău cu cele mai mari pierderi este Chișinău-Proiect – 2,6 mln lei. De asemenea, a suferit pierderi Direcția Construcții Capitale – 1 milion 930 de mii de lei, precum și întreprinderea Exdrupo – 1,4 mln lei.

De asemenea, Eugenia Ciumac a declarat că doar cinci dintre cele 16 instituții medicale municipale înregistrează profit. Suma totală a profiturilor acestora a constituit, în 2019, 13 mii de lei. Restul 11 instituții medicale înregistrează pierderi. Potrivit Eugeniei Ciumac, este necesară o ședință cu administrația acestora, pentru a stabili din ce cauză sunt înregistrate pierderi.

Potrivit șefei Direcției Management Financiar a Primăriei Chișinău, printre cauzele acestui fenomen ar fi administrația proastă a instituțiilor sau tarifurile nepotrivite pentru serviciile medicale.

Eugenia Ciumac a menționat că raportul prezentat este preliminar. Unul detaliat, care va conține datele înregistrate pe parcursul mai multor ani, va fi prezentat la mijlocul lui martie.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: