Ping Pong de declarații pe tema marșului LGBT+. Ceban nu se lasă: „Nu aveți ce cauta în Chișinău pe străzi”
Full Article 3 minutes read

Ping Pong de declarații pe tema marșului LGBT+. Ceban nu se lasă: „Nu aveți ce cauta în Chișinău pe străzi”

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat un nou mesaj pe tema marșului organizat de comunitatea LGBT+ în luna iunie. Acesta insistă că manifestația nu va avea loc, deși organizatorii au argumentat că, din punct de vedere juridic, nici Primăria și nici primarul nu dețin competențele necesare pentru a interzice demonstrația.

Interzis am spus. Nu aveți ce cauta în Chișinău pe străzi. Nici cu Maia Sandu, nici fără ea. Vă faceți ce aveți de făcut acasă”, a scris Ceban după declarația organizatorilor marșului Moldova Pride, conform cărora demonstrația va avea loc.

Mai devreme, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că nu va permite desfășurarea, în Chișinău, a marșului organizat de comunitatea LGBT+.

Marșul homosexualilor, planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook, fără să ofere alte detalii.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce, tot pe 31 mai, Mitropolia Moldova a publicat o declarație prin care solicită să fie interzisă desfășurarea evenimentelor din cadrul Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT+.

Contactată de NM, Angelica Frolov, membra echipei Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, susține că marșul comunității LGBT+, planificat pentru luna iunie va avea loc, iar declarația primarului Ion Ceban privind anularea evenimentului nu este altceva decât o declarație politică. Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului „GENDERDOC-M” a remarcat că Ion Ceban, în calitate de jurist, ar trebui să știe că Primăria nu deține competențe pentru anularea marșurilor.

„Vom desfășura marșul, pentru că nici primarul și nici Primăria nu sunt stăpâni pe drepturi și nu au competențele necesare pentru a interzice. Dacă primarul Ion Ceban nu era jurist, m-aș fi gândit că este o ignoranță din partea sa, o necunoaștere. Dar așa cum este jurist, ar trebui să cunoască legea din 2008, în conformitate cu care nu are nici posibilitatea, nici competența necesară pentru a interzice marșuri. El se poate adresa instanței de judecată și să solicite judecătorilor să interzică, însă ar trebui să aibă o explicație. Prin urmare, nu are cum să interzică. Mai ales că nu mai suntem în situația cum a fost pe timp de pandemie, să fie restricționată libertatea întrunirilor. A fost o declarație politică din partea lui Ion Ceban”.

Angelica Frolov, GENDERDOC-M

Festivalul Moldova Pride este planificat pentru perioada 13-19 iunie. Anterior, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat o decizie la nivel local, prin care se interzice organizarea evenimentelor comunității LGBT+.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: