Ping pongul dintre Agenția de Mediu și Ceban continuă: „Declarațiile primarului sunt false”
Full Article 3 minutes read

Ping pongul dintre Agenția de Mediu și Ceban continuă: „Declarațiile primarului sunt false”

Luni, edilul Ion Ceban spunea că Agenția de Mediu a respins mai multe solicitări ca arborii din oraș să fie curățați. Tot el declara că foarte mulți arbori în diverse locații necesită intervenție imediată, dar se refuză să fie eliberate permise. Pe 9 iunie, Agenția de Mediu reacționează și spune că declarațiile primarului „nu sunt întemeiate” și „în esență sunt false”.

Pe 6 iunie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, declara că mulți arbori necesită intervențiile autorităților, însă solicitările în acest sens „sunt respinse”.

„Referitor la arborii care continuă a fi curățați în oraș. Foarte multe solicitări în continuare sunt neglijate, respinse. Foarte mulți arbori în diverse locații necesită intervenție imediată, dar se refuză să fie eliberate permise. Este o mare problemă de gestionare și de sistem”, declara Ceban.

Edilul a mai spus că nu a văzut pe nimeni să plece de la Agenția de Mediu. „Lucrurile sunt grave în continuare, ca și pe toate filierele de administrare a acestei guvernări. Toate primăriile din toate localitățile au aceste probleme cu agenția de mediu”, a declarat Ceban.

Astăzi, Agenția de Mediu vine cu o reacție în contextul celor spuse de edil. Reprezentanții Agenției spun că declarațiile primarului „nu sunt întemeiate pe fapte constatate și promovează interpretări personale”. La fel, ei spun că afirmările primarului „în esență sunt false”.

„Toate cererile parvenite de la Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” privind autorizarea tăierilor pentru arborii uscați sau cei care prezintă pericol pentru cetățeni sunt examinate în mod prioritar, fiind eliberate Autorizațiile în termen”, comunică Agenția.

La fel se menționează că de la 1 mai 2022 și până în prezent au fost emise Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” 92 de autorizații pentru tăieri, fiind emisă doar o singură decizie de refuz la solicitarea de a defrișa 30 de arbori.

„Din motiv că, în actul fitosanitar a fost indicat, la categoria „starea arborilor”, că aceștia reprezintă impediment pentru lucrările de reabilitare a carosabilului și trotuarului. Prin urmare, deoarece a fost solicitată tăierea arborilor în cadrul unor lucrări de reconstrucție a spațiilor verzi și nu a celor uscați sau care reprezintă pericol, Agenția de Mediu a emis decizia de refuz”, se arată într-o declarație a Agenției.

***

O fetiță de 1 an și 2 luni a murit pe 14 mai, după ce peste ea a căzut o creangă în parcul Alunelul din capitală. Copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral și a decedat la spital.

Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban, pe 17 mai, a anunțat că Serghei Carp, directorul întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va fi concediat. „Și așa cum au recomandat membrii comisiei, noul director va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură”, a declarat Ceban.

De asemenea, potrivit primarului capitalei, vor fi vizați în ancheta de serviciu inspectorul de sector, „maestrul superior” și alți angajați, care au tangență cu acest caz.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: