Plahotniuc a comentat sancțiunile financiare impuse de SUA: „Era un efect de așteptat”
Full Article 4 minutes read

Plahotniuc a comentat sancțiunile financiare impuse de SUA: „Era un efect de așteptat”

Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc a venit cu o reacție în urma sancțiunilor impuse de SUA împotriva sa, anunțate pe 26 octombrie. Într-un interviu oferit portalului Tribuna, el a declarat că va analiza împreună cu avocații săi contestarea acestor sancțiuni, însă a acuzat-o pe șefa statului Maia Sandu că a operat cu „falsuri și minciuni”. NM a solicitat o reacție și de la Președinție cu referire la aceste declarații, însă până la publicarea acestei știri încă nu am primit un răspuns.

„Acesta era un efect de așteptat după bocetele, isteriile și insistențele Maiei Sandu pe lângă cancelariile străine și, probabil pentru a o potoli de la bocete și văicăreli i s-a oferit aceasta alifie (…)Prin avocații mei voi analiza contestarea acestor sancțiuni pentru a demonstra că Maia Sandu a operat cu falsuri și minciuni pentru a denigra un oponent politic de care ea se teme până azi, chiar dacă eu am stat la distanță de procesele politice din țară”, a declarat Plahotniuc.

Plahotniuc  vorbit și despre pretinsele scheme în care ar fi implicat.

„Să începem de la faptul că eu personal am fost învinuit și în alte cazuri, de alte personaje, precum că prin diverse scheme am furat milioane și sute de milioane din diferite instituții ale statului, ca Metalferos, Moldtelecom, ASP, Energocom. Realitatea este că toate aceste întreprinderi la începutul guvernării noastre noi le-am preluat în situații financiare precare sau nu prea bune. Iar în timpul guvernării PDM, managerii desemnați au ridicat la maximul posibil (reieșind din situația obiectivă de moment) profitabilitatea acestor întreprinderi și ele achitau anual zeci și sute de milioane de lei impozite și dividende la stat (din care se achitau pensii, salarii și se finanțau proiecte de infrastructură)”, a precizat Plahotniuc.

El a mai spus că după „trei ani de căutări”, dosarele inițiate de procurori nici în judecată nu au ajuns, din cauza lipsei probelor.

„Învinuirile celor din PAS în adresa mea s-au dovedit a fi un balon umplut cu aer galben”, a continuat Plahotniuc.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Vladimir Plahotniuc a ajuns în politica mare în anul 2016, atunci când preia conducerea Partidului Democrat din Moldova. La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 17 – Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, “în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă“.

În data de 26 octombrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Amintim că Vladimir Plahotniuc este vizat în dosarul „frauda bancară“. Pe 7 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM. În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.
În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: