Plahotniuc a lansat, Sandu a acoperit, Chicu a reanimat. Are nevoie Moldova de „Drumuri bune”, „Un doctor pentru tine”și alte proiecte ale PDM?
Full Article 12 minutes read

Plahotniuc a lansat, Sandu a acoperit, Chicu a reanimat. Are nevoie Moldova de „Drumuri bune”, „Un doctor pentru tine”și alte proiecte ale PDM?

Guvernul condus de Ion Chicu a decis să continue programele sociale care au fost lansate de către democrați în anul electoral 2018. Este vorba despre „Drumuri bune”, „Un doctor pentru tine” și „Prima Casă”. Primele două programe au fost criticate mult din cauza ineficienței și a populismului, iar guvernul Maiei Sandu le-a închis. NM a analizat, de ce socialiștii au relansat aceste programe și care va fi efectul acțiunii.

Programele democraților

În anul 2018 – începutul anului 2019, Partidul Democrat aflat la guvernare a lansat câteva programe sociale menite să îmbunătățească imaginea guvernării și să consolideze pozițiile PDM înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019. Este vorba despre programele „Drumuri bune pentru Moldova” (a fost lansat în februarie 2018), „Prima Casă” (în martie 2018) și „Un doctor pentru tine” (în august 2018).

„Drumuri bune”

În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, guvernarea a promis că, timp de un an, va reabilita 1275 km de drumuri locale. Bugetul programului era de 1,6 miliarde de lei, dintre care 500 de milioane au fost alocate din Fondul Rutier, iar 1,1 miliarde de lei – din bugetul de stat.

În luna octombrie 2018, democrații au anunțat despre lansarea programului „Drumuri bune 2”, promițând că în anul 2019 vor repara și mai multe drumuri locale – 1,5 mii km. A fost majorat și bugetul – până la 2 miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde de lei trebuiau să fie alocate din bugetul de stat, iar 500 de milioane de lei – din Fondul Rutier. Programul așa și nu a mai fost lansat.

Primul program „Drumuri bune” a fost criticat din cauza lucrărilor necalitative, în rețelele sociale apăreau video-uri cu drumuri rurale reparate din care, cu mâna, puteau fi rupte bucăți de asfalt. Cei de la Ministerul Economiei au promis atunci că drumarii vor corecta totul.

La sfârșitul anului 2018, liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc a declarat despre realizările record ale programului „Drumuri bune”. El a comunicat că în cadrul programului, au fost reabilitate 1600 km de drumuri, în timp ce în opt ani, din 2009 până în 2016, s-a reparat mai puțin de 1 mie km.

Mold-street a scris atunci despre manipularea cu cifre. Astfel, conform unui raport al Curții de Conturi cu privire la utilizarea mijloacelor Fondului Rutier, doar în anii 2014-2016, „s-a restaurat asfaltul” de pe 1098 km de drumuri. Totodată, în anul 2014, au fost date în exploatare, suplimentar, o porțiune de 100 km de pe traseul Sărăteni-Soroca. În raportul Administrației Naționale a Drumurilor și al Ministerului Transporturilor pentru anul 2013, se menționează despre reabilitarea și deservirea (înlăturarea deteriorărilor neînsemnate, marcajul, instalarea indicatoarelor rutiere etc.) a 7230 km de drumuri, dintre care 4 mii km – drumuri locale.

„Prima Casă”

Peste o lună după „Drumuri bune”, în luna martie 2018, democrații au lansat programul de ipotecare în condiții preferențiale pentru tineri „Prima Casă”. În cadrul acestui program, statul are rolul de garant pentru restituirea a 50 la sută din creditul ipotecar. Apoi democrații au inclus în program funcționarii publici și familiile tinere cu copii. În cazul familiilor cu copii, statul nu doar garanta rambursarea creditului, dar și-a asumat angajamentul de a acoperi acest credit parțial sau în totalitate, în funcție de numărul de copii. În cadrul acestui program, familiilor cu un singur copil, statul le achită 10% din credit, celor cu doi copii – 25%, cu trei – 50%, iar cu patru sau mai mulți – 100%.

Comunitatea de experți nu prea a criticat acest program, menționând doar că, după ce se calculează toate dobânzile, costul total al locuinței se dublează.

„Un doctor pentru tine”

Primul program „Un doctor pentru tine” a funcționat de la 2 august până la 10 octombrie 2018. Potrivit afirmațiilor premierului de atunci, Pavel Filip, în perioada respectivă, medicii din capitală au oferit consultații pentru aproximativ 200 de mii de locuitori din sate. În cadrul campaniei, oftalmologi, endocrinologi și cardiologi au prestat serviciile gratuite.

La 11 octombrie, democrații au lansat programul „Un doctor pentru tine 2”. De data aceasta, în afară de consultațiile medicilor specialiști, în șase raioane ale țării putea fi efectuat screeningul gratuit pentru diagnosticarea cancerului mamar și pulmonar. Pentru aceasta, în sate au fost trimise patru autovehicule specializate cu echipamente în valoare de 18 milioane de lei.

Experții susțineau atunci că astfel de campanii soluționează problemele de moment, cu caracter electoral și doar confirmă existența problemelor sistemice în domeniu sănătății, mai ales în raioane.

La sfârșitul anului 2018, democrații au inițiat și plățile unice cu ocazia sărbătorilor pentru persoanele defavorizate și au majorat cheltuielile pentru alimentație în grădinițe.

Guvernul Sandu: anulare și revizuire

După venirea la guvernare a guvernului Maiei Sandu, s-a decis revizuirea programelor sociale ale democraților. Natalia Gavriliță, care conducea atunci Ministerul Finanțelor, a declarat că informația despre aceste programe a fost închisă, de aceea nu-i clar, cât de utile pentru cetățeni sunt programele respective și cât de binevenite sunt pentru buget. Astfel, Ministerul Finanțelor a decis să studieze toată informația cu privire la aceste programe, pentru a decide soarta lor de mai departe. Ministerul nu a reușit să anunțe concluziile sale, întrucât guvernul Sandu a fost demis.

Natalia Gavriliță a comunicat pentru NM că studierea programului „Drumuri bune” a demonstrat că drumurile pentru reabilitare „erau selectate  pe criterii politice”. Potrivit lui Gavriliță, realizarea acestui program nu corespundea actelor normative cu privire la investițiile publice. Pentru ca mijloacele să se cheltuiască în conformitate cu legea, Ministerul Finanțelor a decis „să majoreze suma pentru acest program în Fondul Rutier, mijloacele acestuia fiind distribuite nu doar la nivel central, dar și la cel local”, a menționat ex-ministrul.

În ce privește „Prima Casă”, Ministerul Finanțelor condus de Gavriliță a decis să monitorizeze modul în care va funcționa programul. Gavriliță a spus că nu intenționau să-l închidă: „Noi am văzut că deocamdată nu sunt probleme privind rambursarea creditelor, la fel, dacă programul nu se va extinde foarte repede, nu vor fi riscuri pentru stat. Toate riscurile pe care le-am văzut se refereau la categoriile ce pot fi gestionate”, a spus Gavriliță. „Oamenii au luat credite și ei au contat pe ceva. Noi doream să continuăm acest program, dar să nu-l dezvoltăm brusc”, a adăugat ex-ministrul.

Ea a mai menționat că programele sociale, despre lansarea cărora a anunțat guvernul Chicu, în realitate,  nu sunt programe. „Ei împachetează aceasta într-un ambalaj cu inscripția „program”, însă în realitate, este vorba despre niște cheltuieli bugetare obișnuite. Niciun fel de mijloace pentru programe aparte nu am văzut în buget. Este o acțiune de PR”, consideră ex-ministrul.

Și Ala Nemerenco, ministrul sănătății în guvernul Sandu, a spus că relansarea acestor „programe” este o acțiune electorală. În vara anului 2019, la inițiativa sa, programul „Un doctor pentru tine” a fost închis parțial, fiind păstrat doar screeningul mobil. Nemerenco vorbea atunci despre ineficiența și lipsa de sens a consultațiilor unice din partea medicilor de profil în sate.

În același timp, echipele mobile care efectuau mamografia și radiografia pulmonară continuau să activeze în sate. Ce-i drept, susține Nemerenco, aceste acțiuni nu aveau loc în cadrul vreunui program, ci în cadrul măsurilor standard de profilaxie, care trebuiau să fie realizate de Ministerul Sănătății.

Guvernul Chicu: resetare

La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Igor Dodon a declarat că programele „Drumuri bune” și „Un doctor pentru tine” vor fi reluate. El a comunicat că guvernul va aloca 1 miliard de lei pentru „Drumuri bune”, iar lucrările ar putea fi lansate chiar în primăvară.

Autoritățile intenționează să relanseze programul „Un doctor pentru tine” în luna februarie. Ministerul Sănătății a precizat pentru NM că algoritmul programului va fi același ca și la cel lansat de guvernul Filip: medicii de profil vor oferi consultații în sate, echipele mobile vor efectua în mod gratuit radiografia pulmonară și mamografia. Iar copiii vor fi tratați gratuit de către stomatologi.

În ce privește programul „Prima Casă”, guvernul Chicu a propus să fie extins și asupra celor care au accesat credite ipotecare până a fi fost lansat programul. Premierul a dat indicații Ministerului Finanțelor să elaboreze regulamentul necesar în acest sens.

Totodată, socialiștii și președintele au venit și cu inițiative sociale noi. Dacă democrații au majorat cheltuielile statului pentru alimentația copiilor în grădinițe, președintele Dodon a propus ca statul să-și asume totalmente cheltuielile pentru alimentația copiilor în instituțiile preșcolare, școli primare și gimnazii.

O altă inițiativă ține de taxele pentru drumuri, pe care Dodon a propus să fie excluse și incluse în accizele la carburanți.

Ce spun experții

Analistul politic Victor Ciobanu a menționat pentru NM că programele sociale ale democraților, pe care socialiștii au decis să le relanseze, sunt ineficiente din punct de vedere economic, însă ele au funcționat la nivel local: „De aceea ei au decis să nu se deranjeze: odată ce la democrați a funcționat, și ei pot folosi aceasta”.

În opinia expertului, programul „Drumuri bune” nu presupune altceva decât intenții electorale. „Acesta nu este un program de reabilitare a drumurilor, 1% de asfalt într-un sat nu soluționează problemele în niciun fel. Cel mai dăunător în acest program e faptul că [democrații] pur și simplu au dărâmat susținerea drumurilor naționale”, a menționat Ciobanu.

Expertul consideră că și programul „Un doctor pentru tine” este ineficient. El a menționat că guvernul nu are bani pentru realizarea tuturor intențiilor: „Pentru aceasta, nu vor ajunge bani, iarăși vor remodela bugetul, vor lua din vreun articol al cheltuielilor. Ei au promis și indexarea pensiilor, dar s-a constatat că mult mai puține persoane vor cădea sub incidența celei de-a doua indexări, din cauza amendamentului introdus în ultimul moment”, a spus Ciobanu.

Ciobanu a mai spus că acordarea ajutorului unic în valoare de 700 de lei pentru pensionari, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este „o rușine”, menționând că acesta nu va rezolva nicicum problema sărăciei: „Pensionarii sunt mulțumiți să primească acest ajutor la o sărbătoare, însă una e când primești acești bani în fiecare lună și alta când iată așa, ca pe o pomană, cu subtext electoral. Aceasta nu este o abordare sistemică”.

Potrivit afirmațiilor expertului, el încă nu a văzut soluții sistemice propuse de guvernul Chicu, deși „noi avem, cică, un guvern de tehnocrați”. „Am văzut doar o încercare de a intra în rezervele Băncii Naționale. Iar aceasta va atrage după sine o inflație serioasă. În afară de aceasta, când premierul vorbește despre faptul că se vor construi 1400 km de drumuri, eu cred că ei nu pot scoate în capăt lucrările de reabilitare a drumului până la Ungheni, iar aici – o asemenea grandomanie. De aceasta ar trebui să se ocupe în mod sistemic”, a subliniat Ciobanu.

La rândul său, ex-ministrul economiei Alexandr Muravschi a menționat că „Drumuri bune” este anume acel caz în care ceea ar trebui să se facă în fiecare an, fără vreun fel de lozinci, se numește program. „Există Fondul Rutier, care trebuie să asigure reparația și întreținerea drumurilor. Cabinetul de Miniștri al lui Filip nu a întreprins acțiuni deosebite în acest sens, apoi a decis să facă un salt și l-a numit „Drumuri bune”. Și au mers prin sate să facă drumuri. În principiu, acest lucru este bun, însă problema constă în faptul că din cauza volumului excesiv al lucrărilor, are de suferit calitatea”, a menționat Muravschi pentru NM.

În același timp, el apreciază pozitiv intenția guvernului Chicu de a continua acest program, subliniind că cei care îl critică, probabil, „nu au fost niciodată într-un sat moldovenesc după ploaie”. „Important e să nu se piardă iar calitatea și controlul”, a spus Muravschi.

El nu are întrebări față de programul „Un doctor pentru tine”, pentru că satele din Moldova  „sunt neglijate în acest sens”. în opinia sa, nu-i nimic rău în faptul că oamenilor de la sate li se face gratuit radiografia și mamografia, însă „uneori, sub influența spiritelor politice, oamenii critică și ceea ce e bun”.

Alexandr Muravschi consideră că „în ațiunile oricărui guvern este un subtext politic”: „În condițiile concurenței politice, orice guvern va folosi inițiativele sale sociale pentru a se menține la guvernare”.

Referindu-se la ajutorul unic acordat celor defavorizați, Muravschi a menționat că „aceasta este veșnica polemică dintre opoziție și guvernare”. „Da, aceasta nu este o abordare sistemică, dar acum poate cineva să asigure mecanismele pentru o abordare sistemică? Vreau să-l văd pe curajosul care îi va aduna pe acești oameni [care primesc ajutorul] și să le spună că nu trebuie să li se ofere acești bani, pentru că acesta este populism”, a menționat expertul. Totodată, el a subliniat că urmările negative ale acestor inițiative nu se vor lăsa mult așteptate, dacă guvernul „nu va depune eforturi pentru crearea acestei abordări sistemice”.

Vorbind despre guvernul Chicu, Muravschi a menționat că acesta lucrează de doar două luni. „Deocamdată, nu văd niciun fel de acțiuni ale cabinetului de miniștri condus de Chicu, îndreptate spre efectuarea unui salt, dar nici acțiuni ce ar duce la eșec nu văd. Ei se mișcă în ritm constant, lucrând pe terenul care le-a revenit”, a concluzionat expertul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: