Plahotniuc, către guvernare: „Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor. Voi știți, tot timpul îmi ating scopul”
Full Article 5 minutes read

Plahotniuc, către guvernare: „Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor. Voi știți, tot timpul îmi ating scopul”

Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, s-a adresat politicienilor din Republica Moldova, cât și actualei guvernări. Celei din urmă, Plahotniuc i-a transmis că activitatea lor „e pe sfârșite”. „Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor”, a spus Plahotniuc. 

În mesajul său către politicienii din Republica Moldova, Plahotniuc a declarat: „Indiferent de taberele politice, de istoricul relaționărilor noastre din trecut, eu sunt deschis să comunic cu toți cei care doresc să-și aducă o contribuție reală la rezolvarea situațiilor critice în care se află azi Moldova”.

El a mai spus că nu există politician în Moldova, cu care nu ar putea vorbi „despre ce și cum putem face să îndreptăm lucrurile în țară”.

Guvernării actuale, Plahotniuc spune că îi reamintește un mesaj pe care l-a transmis anterior.

„Cum v-am promis odată, nu vă las eu de capul vostru, pentru că prea deja v-ați bătut joc de oameni. Vă ajunge. Și v-am mai spus să nu vă faceți în zadar planuri mari. Parada voastră politica este pe sfârșite. V-am lăsat trei ani de zile să vă faceți de cap. Și ați făcut-o „de-a oaia” în toată țara. Le este silă oamenilor de voi. Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor pentru mizeria la care i-ați adus”, a declarat fostul lider al democraților.

„Voi știți, ori dacă nu, documentați-vă, că dacă eu planific ceva – tot timpul îmi ating scopul”, a ținut să precizeze Plahotniuc.

El mai spune că partidul de guvernare „a crescut electoral” pe numele său.

„Blamându-mă, povestind brașoave oamenilor, chiar și mult timp după plecarea mea ați justificat incompetența voastră invocând numele meu. Ați tot vrut să vă mențineți ratingul pe seama mea, însă oamenii au început să ceară de la voi rezultate, fiind sătui de poveștile voastre cu zmei. (…) Lumea e sătulă de „vremuri bune” și vrea revenirea la normalitate și la încrederea în ziua de mâine”, a comunicat Plahotniuc.

După o guvernare plină de promisiuni nerealizate, a adăugat fostul lider a democraților, va veni o echipa politică experimentată.

„Nu va promite, dar va face fapte bune și prin acțiuni concrete va readuce în Moldova un prezent și un viitor mai bun pentru toți moldovenii, de la cei mici până la cei vârstnici. Eu în asta cred și eu asta voi putea realiza”, a conchis el.

NM a solicitat o reacție de la PAS cu privire la acuzațiile aduse de fostul lider al PDM. Reprezentanții Partidului au declarat că nu comentează acuzațiile.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Vladimir Plahotniuc a ajuns în politica mare în anul 2016, atunci când preia conducerea Partidului Democrat din Moldova. La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe circumscripția uninominală nr. 17 – Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, “în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă“.În data de26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Vladimir Plahotniuc este vizat în dosarul „frauda bancară”. Pe 7 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM. În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.

Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: