Platforma DA cere guvernării să vină cu inițiative care ar determina moldovenii din diasporă să revină în țară. Ce soluții propun?
Full Article 2 minutes read

Platforma DA cere guvernării să vină cu inițiative care ar determina moldovenii din diasporă să revină în țară. Ce soluții propun?

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită guvernării să vină cu inițiative care ar determina cetățenii din diasporă să revină în Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă din 2 decembrie, reprezentanții Platformei au amintit celor de la conducere despre promisiunile făcute în campaniile electorale și au venit cu unele propuneri în acest sens.

Membrul Platformei, Iana Stanțieru, după mulți ani petrecuți în afara Republicii Moldova, a hotărât să se întoarcă în țară. Ea susține că de fiecare dată când vine acasă este nevoită să plătească 20% din taxa pentru lucrurile personale.

„Spre surprinderea mea, când îmi planificam mutatul din China în Republica Moldova, am descoperit că trebuie să plătesc o taxă de peste 20 la sută din valoarea bunurilor mele personale pe care le aduc înapoi în țară (…). În cadrul campaniei electorale am auzit multe promisiuni de încurajare ca diaspora să vină acasă, una dintre acestea a fost proiectul de lege înaintat de către președinta Republicii Moldova cu privire la eliminarea acestei taxe pentru bunurile personale aduse din diaspora.”, a adăugat Stanțieru.

Membrii Platformei au venit și cu unele propuneri ca diaspora să revină acasă. Printre acestea se regăsesc crearea de servicii de integrare, angajarea în câmpul muncii și oferirea de cursuri de reprofilare profesională. De asemenea, ei consideră oportun crearea unui program pentru reîntoarcerea temporară a competențelor și expertizei din diasporă, dar și facilitarea investițiilor din diasporă acasă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: