Platforma DA va înregistra un proiect privind indexarea pensiilor
Full Article 2 minutes read

Platforma DA va înregistra un proiect privind indexarea pensiilor

Deputații din fracțiunea Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%.

„Criza sanitară, socială și economică prin care trece Republica Moldova ar trebui să oblige întreaga clasă politică la responsabilitate și înțelegere obiectivă a daunelor ireversibile care sunt zilnic suportate de cetățeni, atâta vreme cât disputa politică a confiscat cu cinism întreaga agendă publică,” a declarat președintele Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă.

Menționăm că cadrul legal existent prevede că pensiile se indexează de două ori pe an după cum urmează: la 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs.

„Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate,” a menționat Năstase.

Totodată, potrivit liderului platformei DA, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: